Jogurtova torta s pasijonko

Znam svetuje

Osveลพilna jogurtova torta s prelivom iz pasijonke je sladica, ki nas bo navduลกila v toplih poletnih dneh. Pa ลกe peฤice ni potrebno priลพigati. Sestavin je dovolj za tortni model premera 23 cm.

Sestavine za jogurtovo torto s pasijonko

Za tortno dno

  • 400 g maslenih piลกkotov
  • 50 g masla
  • 70 ml mleka

Za kremo

  • 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 listiฤev ลพelatine
  • sok 1 limone

Za preliv

  • 9 pasijonk
  • 3 ลพlice sladkorja
  • 1 dcl vode
  • 4 listiฤi ลพelatine
  • 1 ลพliฤka limoninega soka

Postopek

1Piลกkote zdrobimo v drobtine. Maslo stopimo in ga skupaj z mlekom primeลกamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu pekaฤa. ฤŒe je masa presuha, dodamo ลกe malo mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi. Obod modela obloลพimo z acetatno folijo, da bo torta na izgled lepลกa.

2Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzlo vodo. Vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Namoฤimo loฤeno 12 listiฤev za nadev in 4 listiฤe za preliv. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.

3Jogurte zmeลกamo s sladkorjem (eno ลพlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primeลกamo stopljeno ลพelatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.

4Smetano z ลพlico sladkorja ฤvrsto stepemo in jo neลพno vmeลกamo v jogurtovo maso. Prelijemo ฤez tortno dno in postavimo za 15 minut v hladilnik.

5Medtem pripravimo ลกe pasijonkin preliv.

6Pasijonke prereลพemo na polovico in z ลพlico izdolbemo semena. Damo jih v posodo, primeลกamo vodo, limonin sok, sladkor in segrejemo, da se sladkor raztopi. Kuhamo nekaj minut, ni potrebno da zavre, nato s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo, da meso odstopi od peลกk. Malo ohladimo in dodamo namoฤene listiฤe ลพelatine. Dobro premeลกamo in preverimo, da so se res dobro stopili.

7Pasijonkin preliv prelijemo ฤez malo ohlajeno torto. Torto moramo dobro ohladiti, tako da je najbolje, da jo pustimo v hladilniku ฤez noฤ. ฤŒe nas motijo semena v prelivu, ga precedimo skozi gosto cedilo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite