Osveลพilna jogurtova torta s prelivom iz pasijonke je sladica, ki nas bo navduลกila v toplih poletnih dneh. Pa ลกe peฤice ni potrebno priลพigati. Sestavin je dovolj za tortni model premera 23 cm.
Sestavine za jogurtovo torto s pasijonko
Za tortno dno
- 400 g maslenih piลกkotov
- 50 g masla
- 70 ml mleka
Za kremo
- 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 listiฤev ลพelatine
- sok 1 limone
Za preliv
- 9 pasijonk
- 3 ลพlice sladkorja
- 1 dcl vode
- 4 listiฤi ลพelatine
- 1 ลพliฤka limoninega soka
Postopek
1Piลกkote zdrobimo v drobtine. Maslo stopimo in ga skupaj z mlekom primeลกamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu pekaฤa. ฤe je masa presuha, dodamo ลกe malo mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi. Obod modela obloลพimo z acetatno folijo, da bo torta na izgled lepลกa.
2Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzlo vodo. Vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Namoฤimo loฤeno 12 listiฤev za nadev in 4 listiฤe za preliv. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.
3Jogurte zmeลกamo s sladkorjem (eno ลพlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primeลกamo stopljeno ลพelatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
4Smetano z ลพlico sladkorja ฤvrsto stepemo in jo neลพno vmeลกamo v jogurtovo maso. Prelijemo ฤez tortno dno in postavimo za 15 minut v hladilnik.
5Medtem pripravimo ลกe pasijonkin preliv.
6Pasijonke prereลพemo na polovico in z ลพlico izdolbemo semena. Damo jih v posodo, primeลกamo vodo, limonin sok, sladkor in segrejemo, da se sladkor raztopi. Kuhamo nekaj minut, ni potrebno da zavre, nato s paliฤnim meลกalnikom zmiksamo, da meso odstopi od peลกk. Malo ohladimo in dodamo namoฤene listiฤe ลพelatine. Dobro premeลกamo in preverimo, da so se res dobro stopili.
7Pasijonkin preliv prelijemo ฤez malo ohlajeno torto. Torto moramo dobro ohladiti, tako da je najbolje, da jo pustimo v hladilniku ฤez noฤ. ฤe nas motijo semena v prelivu, ga precedimo skozi gosto cedilo.