Odlično kosilo s skledo zelene solate. Če nam kaj ostane, bo dobro še naslednji dan.
Sestavine
- 5 krompirjev
- 3 bučke
- 400 ml smetane za kuhanje
- 150 g sira (edamec ali gouda)
- 80 g parmezana
- 1 jajce
- sol in poper
- muškatni orešček
Postopek
1Krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine, na podobno debelino narežemo tudi oprane bučke. Bučke malo posolimo in pustimo 10 minut, da spustijo nekaj odvečne vode.
2Smetano prelijemo v posodo, jo malo posolimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Edamec in parmezan naribamo.
3V pekač damo najprej malo smetane, da se nam krompir ne bo prijel na dno. Nato zlagamo po plasteh. Krompirjeve kolobarje zložimo v pekač, da prekrijejo dno, prelijemo z malo smetane za kuhanje in potresemo z naribanima siroma. Nadaljujemo z bučkami, tudi te prelijemo s smetano in potresemo s sirom. Plasti ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
4Nekaj smetane in sira prihranimo za na vrh. V preostalo smetano vmešamo jajce in malo parmezana. Prelijemo po zadnji plasti bučk in še malo potresemo z naribanim edamcem in parmezanom.
5Pečico segrejemo na 220°C in pečemo približno 30 minut, da se lepo zapeče. Preden vzamemo iz pečice, z vilicami poslusimo, če je krompir dovolj mehek in po potrebi čas pečenja podaljšamo.