Ohrovtov pesto je odliฤen naฤin uporabe te zdrave kapusnice. Odliฤen je s testeninami, krompirji, v sendviฤu, na piลกฤancu ali govedini in ลกe kje, navduลกi pa nas tudi s svojo moฤno zeleno barvo, ki ne potemni, temveฤ ลกe nekaj dni vibrira v hladilniku.
Sestavine
- 3 skodelice sveลพe sesekljanega ohrovta
- 1/2 skodelice olupljenih, prepraลพenih mandljev (tudi indijskih oreลกฤkov)
- 1/2 skodelice naribanega parmezana (tudi pekorino pride v poลกtev)
- 1 ลพliฤka limonine lupinice
- 1 ลพliฤka limoninega soka
- 3 stroki sveลพe zdrobljenega ฤesna
- 1/2 skodelice domaฤega oljฤnega olja
- 1/4 ลพliฤke soli
- ลกฤepec ฤrnega popra
Postopek
1Mandlje namoฤimo v vodi za vsaj 2 uri in olupimo ter olupljene prepraลพimo na ponvi ali v vroฤi peฤici, kar traja pribliลพno 6 minut. Obฤasno jih premeลกamo. Zatem jih pustimo, da se ohladijo.
2Liste ohrovta operemo, posuลกimo, jim izreลพemo osrednjo ลพilo, liste pa sesekljamo na drobno.
3Narezan ohrovt in prepraลพene mandlje damo v blender in sekljamo nekaj sekund. Dodamo parmezan, limonino lupinico in ฤesen ter blender znova priลพgemo in sekljamo nekaj sekund. Poฤasi vlivamo oljฤno olje, naj se ลกe nekaj sekund meลกa, potem pa blender ugasnemo.
4V pesto damo ลกe limonin sok, sol in poper ter je pripravljen. Shranimo ga v majhne steklene kozarฤke – v hladilniku bodo zdrลพali nekaj dni, v zmrzovalniku pa ima pesto 3 mesece roka trajanja.
Nasvet
Drugaฤen naฤin uporabe ohrovta ponuja tudi spodnji recept.