Bakala na rdeče

Znam svetuje

Bakala na rdeče ali tudi brodet iz bakalaja, kot ga nekateri imenujejo, je neke vrste istrska posebnost.

Polenovka je riba severnih morij in Jadransko nam ponuja veliko boljše in okusnejše ribe, so jo pa že v daljni zgodovini sušili in si tako pripravljali nepokvarljive zaloge hrane. Na svoje pohode so jih nosili že Vikingi.

Ni jasno, kako se je polenovka znašla v naših kuhinjah, je pa veljala za hrano revežev. Danes seveda ni več tako, bolj poznana različica je bakala na belo, ki se tradicionalno pripravlja ob božiču in je prava specialiteta, dobro poznana tudi pri naših sosedih, predvsem v okolici Benetk.

Sestavine za bakala na rdeče

  • 500 g posušene polenovke
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 večja čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica nasekljanega svežega peteršilja
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 dl paradižnikove omake
  • sol
  • poper

Postopek

1Polenovko dobro potolčemo in jo čez noč namočimo v hladno vodo.

2Po namakanju polenovko kuhamo v slani vodi, dokler se ne zmehča,  približno 45 minut. Pazljivo jo vzamemo iz vode, in ko se nekoliko ohladi, ji odstranimo kožo in vse koščice, ki jih je pri polenovki  veliko. Pazimo, da je meso brez kosti. Nekaj vode, v kateri se je kuhala prihranimo.

3V kozici segrejemo oljčno olje in na njem popražimo nasekljano čebulo. Čebulo malo posolimo, da se prej zmehča, dodamo še nasekljan česen in peteršilj in cvremo še toliko časa, da česen zadiši.

4Dodamo kose očiščenega bakalaja, ga popopramo, malo popražimo in zalijemo z belim vinom. Na močnem ognju pražimo toliko časa, da povre ves alkohol in se tekočina zmanjša na polovico.

5Zalijemo s paradižnikovo omako in približno decilitrom vode, v kateri se je kuhala.

6Premešamo, kuhamo še nekaj minut in postrežemo s polento.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite