Recept za govedino Stoganov legenda pripisuje 19. stoletju in francoskim kuharjem, ki so delali za vplivno staro rusko družino Stroganoff. Od takrat se ta govedina pripravlja na veliko načinov, eden od njih je tudi ta, s pehtranom.
Sestavine za govedino Stroganov s pehtranom
- 700 g govejega fileja
- 1/2 kg šampinjonov
- 3 šalotke
- 2 žlički sesekljanega svežega pehtrana
- 250 ml kisle smetane
- ščepec muškatnega oreška
- 50 g masla
- sol in poper po okusu
Postopek
1Goveji file narežemo na tanke trakove. To bomo lažje naredili tako, da meso damo za pol ure v zmrzovalnik.
2V veliki ponvi segrejemo 30 g masla in na visoki temperaturi (ne sme biti previsoka, da se nam maslo ne bo zažgalo) popražimo na trakove narezano meso.
3Pečemo ga v enem sloju, v ponvi ne sme biti gneča, zato moramo to narediti v več rundah. Popečemo ga res na hitro, na vsaki strani največ 30 sekund.
4Med pečenjem govedino posolimo in popopramo. Pečeno shranimo na toplem.
5V isti ponvi razpustimo preostalo maslo in na njem pocvremo nasekljano šalotko. Šalotko cvremo nekaj minut, da se malo zmehča, in z leseno kuhalnico podrgnemo po dnu ponve, da odlepimo karamelizirane delce.
6V ponev dodamo še očiščene in na lističe narezane šampinjone. Ob stalnem mešanju jih dušimo še približno 5 minut. Vmes jih potresemo z muškatnim oreškom in pehtranom.
7V ponev dodamo še kislo smetano, ki jo dobro vmešamo v omako. Primešamo še govedino skupaj s tekočino, ki se je nabrala v posodi. Po potrebi omako dosolimo in popopramo.
8Pustimo še minuto in takoj postrežemo s priljubljeno prilogo, rezanci, pire krompirjem ali rižem. Okrasimo lahko s sveže nasekljanim peteršiljem ali timijanom.