Okusna, poletna, sveža torta z malinami, ki jo pripravimo brez peke. Vsakič, ko jo postrežem, navdušim svoje goste. Sprva jim nisem hotela niti zaupati, kako enostavna je za pripravo, a tudi takšna sebičnost k sreči mine.
Sestavine za cheesecake brez peke
Piškotna osnova
- 300 g polnozrnatih piškotov
- 150 g stopljenega masla
Nadev
- 500 g mascarponeja
- 75 g sladkorja v prahu
- 300 ml smetane za stepanje
- 200 g malin
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
Za okras
- 150 ml smetane za stepanje
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 žlica limoninega soka
- 400 g malin
Postopek
1Piškote zmeljemo v multipraktiku. Vmešamo stopljeno maslo in oblikujemo dno pekača za torte, ki naj bo premera 23 cm. Malo pritisnemo z dlanmi, da se naredi lepa podlaga za našo torto. Postavimo v hladilnik, da se maslo strdi.
2Medtem pripravimo nadev. Maline operemo in narežemo na polovice, manjše pustimo cele. V mešalnik damo mascarpone, polovico sladkorja v prahu in vaniljo ter stepamo, da dobimo gladko maso. V drugi posodi čvrsto stepemo sladko smetano s preostalim sladkorjem. V mascarponejevo maso najprej vmešamo maline, nato pa še stepeno smetano.
3Piškotno osnovo vzamemo iz hladilnika, rob obložimo z acetatno folijo, da bo videz lepši. Nanjo enakomerno porazdelimo nadev. Postavimo ga v hladilnik, najbolje čez noč.
4Preden jo postrežemo, torto še okrasimo. Sladko smetano čvrsto stepemo z eno žlico sladkorja v prahu. 100 g malin zmešamo z eno žico sladkorja in žlico limoninega soka. Pretlačimo in z mešalnikom zmešamo v gladek pire.
5Smetano namažemo jo na ohlajen cheesecake, prelijemo z malinovim pirejem, obložimo s celimi malinami in jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet
Maline lahko zamenjamo s katerim koli sadjem ali z mešanim jagodičevjem.