Marmorni kolač

Znam svetuje

Sladica, ki j poznamo tudi kot šarkelj.

Sestavine

  • 200 g grenke čokolade
  • 250 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 žlička cimeta
  • 6 jajc
  • 100 g ostre moke
  • 100 g mletih lešnikov
  • 100 g grenkega čokoladnega preliva
  • maščobo in drobtine za model

Priprava

1Čokolado nalomimo na koščke, damo v skledico in postavimo v vodno kopel. Segrevamo pri nizki temperaturi in med občasnim mešanjem pustimo, da se čokolada stopi. Skledico vzamemo iz vodne kopeli in čokolado nekoliko ohladimo.

2Maslo, sladkor, sol in cimet penasto umešamo. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake enega za drugim primešamo masleni peni in dodamo ohlajeno čokolado.

3Pečico segrejemo na 180 °C. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga dodamo čokoladni masi. Nato dosipamo moko in mlete lešnike ter vse rahlo, a temeljito zmešamo z metlico za sneg. Model za štrakelj namažemo z maščobo in posipamo z drobtinami.

4Testo vlijemo v model, ga zgladimo in v vroči pečici pri 160 °C pečemo približno eno uro. S špilo preizkusimo če je šarkelj pečen. Šarkelj vzamemo iz pečice in pustimo nekaj časa, da se ohladi. Zvrnemo ga iz modela in pustimo na žičnati mrežici popolnoma ohladiti.

5Preliv pripravimo po navodilu na ovitku. Šarkelj prelijemo s prelivom in pustimo, da se strdi. Nato ga narežemo na 16 kosov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite