Poleti, ko imamo na razpolago ogromno različnih okusov in dišav, razmišljamo, kako bi jih ujeli v kozarček in si z njim popestrili hladne zimske dni. Marmelada iz marelic in ribeza po naše.
Sestavine
- 2 kg osmukanih ribezovih jagod
- 2 kg zrelih marelic
- 2 kg sladkorja
- po želji še pest klinčkov, cimetova skorjica, strok vanilije…
Priprava
1Marelice narežemo na majhne koščke, posujemo s sladkorjem in pustimo stani kakšno uro, da se dobro prepojijo.
2Dodamo ribezove jagode, dobro premešamo in na nizki temperaturi počasi segrevamo do vretja. Vmes večkrat premešamo, da se ne prime na dno. Ribez ima dovolj naravnega pektina, zato ne potrebujemo želirnega sladkorja. Lahko ga pa uporabimo in si s tem skrajšamo čas kuhanja.
3Marmelado pustimo vreti približno pol ure, v tem času bi se morala že gostiti. Pene, ki se nabirajo na vrhu, sproti pobiramo. V marmelado lahko dodamo katero izmed dišav – klinčke, vaniljo, cimet, ni pa nujno. Marmelada bo prav tako odlična. Če je dovolj gosta, poskusimo tako, da na mrzel krožnik damo žličko marmelade, in če s prstom pritisnemo nanjo, mora ostati luknja.
4Ko je gotova, še vročo prelijemo v sterilizirane kozarčke, dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlaja. Tako pripravljena marmelada zdrži tudi več let.
Nasvet
Pri marelicah moramo biti pazljivi, da so dovolj zrele, le tako bodo dale marmeladi res pravi kiselkasto sladki okus.