Gravče na tavče (prebranec)

Znam svetuje

Gravče na tavče (prebranec) je ena najbolj znanih tradicionalnih jedi Srbije in Makedonije. Gre za preprost, a izjemno okusen fižolov pekač, ki se pripravlja počasi, da se okusi lepo povežejo. Čebula, paprika in lovor dodajo globino, jed pa je lahko postrežena samostojno ali kot priloga k mesnim jedem. Najboljši je sveže pečen v glineni posodi, a tudi naslednji dan postane še boljši.

Sestavine za gravče na tavče

  • 450 g belega fižola (tetovec ali drug fižol)
  • 1–1,5 kg čebule
  • 3 žlice olja (ali več po okusu)
  • sol
  • poper
  • 1 žlička sladke paprike
  • 1–2 lovorjeva lista
  • po želji: malo pekoče paprike ali feferona

Postopek

1Fižol preberite, operite in čez noč namočite v hladni vodi. Naslednji dan ga pristavite z novo vodo in kuhajte toliko, da se zmehča, a zrna ostanejo cela. Odcedite in prihranite malo vode od kuhanja.

2Čebulo narežite na tanke lističe in jo počasi pražite na olju, da postekleni in rahlo porumeni. Dodajte sol, poper, sladko papriko, lovor in po želji feferon za pikantnost.

3V namaščen pekač nalagajte plasti fižola in čebule. Vsako plast prelijte z malo olja in po potrebi dodajte nekaj žlic vode, v kateri se je kuhal fižol.

4Pekač pokrijte in pecite pri 180 °C približno 30 minut, nato odkrijte in pecite še dodatnih 10–15 minut, da se površina rahlo zapeče in jed dobi lepo barvo.

5Postrezite vroče kot glavno jed ob kruhu ali kot prilogo mesnim jedem. Odličen je tudi ohlajen naslednji dan, saj se okusi še bolj povežejo.

Nasveti

Pravi gravče na tavče se tradicionalno peče v glineni posodi, ki ohranja toploto in poudari okus. Če želite bogatejšo različico, lahko med plasti dodate tudi na koščke narezane slanine, klobaso ali paradižnikovo mezgo. Za povsem avtentičen okus pa pustite jed čim bolj preprosto – fižol in čebula sta glavna junaka.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali je treba fižol vedno namočiti čez noč?

Da, namakanje pospeši kuhanje in fižol naredi lažje prebavljiv. Če se vam mudi, uporabite hitri postopek: fižol prelijte z vrelo vodo, pustite 1 uro, nato ga odcedite in skuhajte.

Kaj pa, če želim bolj sočno različico?

Lahko dodate malo paradižnikove mezge ali svežih paradižnikov med plasti. Tako bo jed bolj omaka kot suha pečenka.

S čim postreči gravče na tavče?

Najbolje se poda k domačemu kruhu, pečenim mesnim jedem (kot so čevapčiči, ražnjiči, pečena rebra) ali kot samostojna vegetarijanska jed z osvežilno solato.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite