Bezgove jagode imajo poseben okus, pri tem ni poloviฤarstva, ali ga oboลพujete ali ga ne marate. Iz jagod najpogosteje kuhamo ฤaje ali sirupe, lahko pa pripravimo tudi odliฤno marmelado. Namazana na sveลพih ลพemljicah z maslom bo malo drugaฤen zajtrk.
Sestavine za marmelado iz bezgovih jagod
- 800 g oฤiลกฤenih bezgovih jagod
- 400 gramov sladkorja
- 1 neลกkropljena limona
Postopek
1Najveฤ dela je seveda z nabiranjem in ฤiลกฤenjem jagod. Naberemo jih ลกe kar hitro, ker so bezgovi grmi po navadi polno obloลพeni z njimi. Problem je, ker moramo nabirati zrele, temno modre jagode, na istem peclju so pa lahko razliฤno zrele, od modrih, rdeฤih in zelenih. Oboroลพimo se s potrpljenjem ter jagode preberimo in jim potrgajmo peclje – s tem je tri ฤetrt dela ลพe za nami.
2Jagode operemo, damo na cedilo in otresemo odveฤno vodo. Damo jih v pasirko z najmanjลกimi luknjicami, spasiramo in ne glede na to, da nam bo nekaj semen uลกlo v skledo, jih bo veฤina ostala zunaj.
3Dobljeno kaลกo damo v skledo, primeลกamo sladkor in naribamo limonino lupinico. Limono razreลพemo, poberemo semena, malo pomeฤkamo in damo v bezgovo kaลกo. Pokrijem in postavimo za 12 ur v hladilnik.
4Nato vse prelijemo v lonec in na zmernem oglju kuhamo toliko ฤasa, da se marmelada lepo zgosti. To traja pribliลพno 40 minut. Naredimo preizkus s kroลพnikom: tega dobro ohladimo, nanj zlijemo ลพlico marmelade in ko ne teฤe veฤ, temveฤ ostane gosta, je narejena.
5Vroฤo marmelado damo v ฤiste, sterilizirane kozarce, dobro zapremo in pokrijemo z brisaฤo ali odejo ter poฤakamo, da se ohladijo.