Čemaž že kuka na plan in privablja divjih zelišč željne gurmane. Če počakamo še kak mesec ali dva, ko se listkom pridružijo tudi popki, lahko s sprehoda po gozdu domov prinesemo čemaževe popke ter jih vložimo kot posebno ozimnico. Vloženi čemaž nikoli ne razočara.
Sestavine za vloženi čemaž
- 1 liter čemaževih popkov
- 2 dcl kisa za vlaganje (8 %)
- 4 dcl vode
- dobra žlička grobe soli
- žlička popra v zrnju
- 2 lovorjeva lista
- kozarčki za vlaganje
- oljčno olje
Postopek s kisom
1Čemaževe cvetove ali popke operemo, z njim nežno stresemo kapljice ter jih še malo popivnamo s papirnato brisačko in posušimo.
2Zložimo jih v kozarec za vlaganje, ki smo ga vsaj 10 minut sterilizirali v pečici ogreti na 110 °C. Kozarec je lahko tudi manjši, saj ni nič napačnega, če se cvetovi ali popki držijo tesno skupaj.
3Kis in vodo ter ostale sestavine zavremo ter napolnimo kozarec – mora biti poln tekočine do vrha. Tesno zapremo in shranimo za posebne priložnosti.
Postopek z oljčnim oljem
1Cvetove čemaža zložimo v steklen kozarček in posolimo z grobo soljo. Do roba kozarčka jih zalijemo z oljčnim oljem, dobro zapremo in uživamo ob posebni priložnostih.
Ali ste vedeli …
… da cvetove čemaža lahko paniramo v testu iz moke in vode, ki naj bo tekoče, ali pa si privoščimo nekaj posebnega. Pomočimo jih v stepen beljak in zatem obilno poprašimo z mešanico dobre, polnozrnate moke in belih drobtin. Razmerja med mokama si seveda lahko prilagajate in se številk nima smisla držati.