Ta tradicionalna ribezova torta z meringo je sicer klasiฤna, ampak brezฤasna sladica, idealna, ฤe se ลพelite malo razvajati, saj zdruลพuje harmonijo okusov in tekstur.
Svetlo in puhasto testo je prepojeno z aromatiฤnim nadevom, ki ga sestavljajo stepeni beljaki, sladkor, sveลพ ribez in fino mleta mandljeva moka. Kombinacija sladkih beljakov in kislega ribeza ustvarja ravnoteลพje med sladkobo in osveลพujoฤo kislostjo, ki prinaลกa prijeten kontrast okusov. Mleti mandlji v nadevu dodajo rahlo oreลกฤkasto noto in dopolnjujejo okusno paleto torte.
Ta ribezova torta s svojim soฤnim nadevom in harmoniฤnim okusom je popolna izbira za vse ljubitelje sladic, ki iลกฤejo nekaj sveลพega, sladkega in hkrati razkoลกnega. Kaj je lepลกega, kot doฤakati sezono nabiranja ribeza! V Sloveniji se zaฤne v juniju in traja vse do julija ali avgusta. Pri nabiranju smo, seveda, pazljivi, saj so ribezove jagode zelo neลพne. Kako ne bi bile, ko pa so lepo zrele in soฤne!
Rdeฤi ribez (Ribes rubrum L.) vsebuje ลกtevilne zdravilne sestavine, ki imajo koristne uฤinke na naลกe telo. Med najpomembnejลกimi so:
- Vitamin C: Rdeฤi ribez je bogat vir vitamina C, ki je moฤan antioksidant. Vitamin C krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena, ลกฤiti celice pred poลกkodbami in pripomore k absorpciji ลพeleza.
- Antocianini: Rdeฤi ribez vsebuje visoko koncentracijo antocianinov, ki jim rdeฤe barve jagode tudi dolgujejo. Antocianini imajo protivnetne lastnosti, ลกฤitijo celice pred oksidativnim stresom in so povezani z zmanjลกanim tveganjem za bolezni srca in oลพilja.
- Flavonoidi: Rdeฤi ribez je bogat tudi s flavonoidi, kot so kvercetin, kvercitrin in rutin. Flavonoidi so moฤni antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti in ลกฤitijo celice pred poลกkodbami.
- Prehranske vlaknine: Rdeฤi ribez vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavni sistem. Vlaknine prispevajo k zdravi prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in โโpomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teลพe.
- Kalij: Rdeฤi ribez vsebuje tudi kalij, ki je pomemben mineral za uravnavanje krvnega tlaka in delovanje srca.
Ribez je resniฤno vsestranski grm, ki se v kulinariki in zdravilstvu uporablja na veฤ naฤinov.
Kulinarika:
- Sveลพa uporaba: Rdeฤi ribez je okusna jagodiฤevina, ki se pogosto uลพiva sveลพa. Lahko ga dodate sadnim solatam, smutijem, jogurtom ali ga uลพivate kar samostojno.
- Marmelade in ลพeleji: Rdeฤi ribez se pogosto uporablja za pripravo marmelad, ลพelejev in omak. Zaradi svoje kislosti je odliฤna sestavina za pripravo sladkih konzerv.
- Soki: Rdeฤi ribez se pogosto uporablja za pripravo osveลพilnih sokov. Lahko ga zmeลกate z drugimi sadji ali pa ga uporabite kot osnovo za koktajle.
- Sladice: Rdeฤi ribez je odliฤen dodatek k ลกtevilnim sladicam, kot so torte, pite, kolaฤi in sladoled. Njegov kiselkast okus uravnoteลพi sladkost drugih sestavin.
Zdravilstvo:
- Prehranska dopolnila: Rdeฤi ribez se uporablja v obliki prehranskih dopolnil, kot so kapsule, tablete ali prah. Ta dopolnila pogosto vsebujejo visoko koncentracijo vitamina C, antocianinov in drugih koristnih sestavin rdeฤega ribeza.
- ฤaji: Suลกeni listi rdeฤega ribeza se uporabljajo za pripravo zeliลกฤnih ฤajev. Ti ฤaji imajo lahko blagodejen uฤinek na prebavo, imunski sistem in celotno zdravje.
- Sirupi in ekstrakti: Iz rdeฤega ribeza se pridobivajo sirupi in ekstrakti, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje prehladov, kaลกlja in vnetij. Ti pripravki vsebujejo koncentrirane koristne sestavine rdeฤega ribeza.
Sestavine za ribezovo torto
Testo
- 200 g moke
- 100 g sladkorja
- 1 ลกฤepec soli
- 1 rumenjak
- 3 ลพlice kisle smetane
- 75 g hladnega masla
Nadev
- 750 g ribeza
- 6 beljakov
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 200 g olupljenih, mletih mandljev
Postopek
1Moko presejmo na delovno povrลกino, na sredi naredimo jamico. Vanjo damo sladkor, rumenjak, sol in kislo smetano, maslo pa nareลพemo po obodu. Zgnetemo gladko testo. Pokritega damo za 20 minut v hladilnik.
2Peฤico ogrejemo na 200ยฐC, pekaฤ namastimo z maslom. Pribliลพno 2/3 testa razvaljamo na velikost pekaฤa (premera 26 cm), veฤkrat ga prebodemo z vilicami in peฤemo v srednji legi 10 minut, da se zlato-rumeno zapeฤe. Pustimo, da se malo ohladi.
3Ribez neลพno operemo in mu odstranimo peclje. Poloลพimo ga na papirnato brisaฤo, da se osuลกi.
4Beljake penasto stepamo, dodamo ลกฤepec soli ter postopoma dodajamo sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo, da nastane trd sneg z svilnato sijoฤo povrลกino. V sneg vmeลกamo ลกe mlete mandlje. V skledi zmeลกamo ribez s preostalim sladkorjem.
5Temperaturo v peฤici zniลพamo na 175ยฐC. Iz preostalega testa oblikujemo tri centimetre visok rob, pred tem seveda obod pekaฤa dobro premaลพemo z maslom.
6Na tortno dno razporedimo ribez s sladkorjem, na ribez pa namaลพemo stepene beljake. Povrลกino pogladimo.
7Peฤemo v srednji legi 30-35 minut. Ribezovo torto ohladimo, okrasimo s sveลพim ribezom in nareลพemo.