Ribezova torta

Znam svetuje

Ta tradicionalna ribezova torta z meringo je sicer klasiฤna, ampak brezฤasna sladica, idealna, ฤe se ลพelite malo razvajati, saj zdruลพuje harmonijo okusov in tekstur.

Svetlo in puhasto testo je prepojeno z aromatiฤnim nadevom, ki ga sestavljajo stepeni beljaki, sladkor, sveลพ ribez in fino mleta mandljeva moka. Kombinacija sladkih beljakov in kislega ribeza ustvarja ravnoteลพje med sladkobo in osveลพujoฤo kislostjo, ki prinaลกa prijeten kontrast okusov. Mleti mandlji v nadevu dodajo rahlo oreลกฤkasto noto in dopolnjujejo okusno paleto torte.

Ta ribezova torta s svojim soฤnim nadevom in harmoniฤnim okusom je popolna izbira za vse ljubitelje sladic, ki iลกฤejo nekaj sveลพega, sladkega in hkrati razkoลกnega. Kaj je lepลกega, kot doฤakati sezono nabiranja ribeza! V Sloveniji se zaฤne v juniju in traja vse do julija ali avgusta. Pri nabiranju smo, seveda, pazljivi, saj so ribezove jagode zelo neลพne. Kako ne bi bile, ko pa so lepo zrele in soฤne!

Rdeฤi ribez (Ribes rubrum L.) vsebuje ลกtevilne zdravilne sestavine, ki imajo koristne uฤinke na naลกe telo. Med najpomembnejลกimi so:

  1. Vitamin C: Rdeฤi ribez je bogat vir vitamina C, ki je moฤan antioksidant. Vitamin C krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena, ลกฤiti celice pred poลกkodbami in pripomore k absorpciji ลพeleza.
  2. Antocianini: Rdeฤi ribez vsebuje visoko koncentracijo antocianinov, ki jim rdeฤe barve jagode tudi dolgujejo. Antocianini imajo protivnetne lastnosti, ลกฤitijo celice pred oksidativnim stresom in so povezani z zmanjลกanim tveganjem za bolezni srca in oลพilja.
  3. Flavonoidi: Rdeฤi ribez je bogat tudi s flavonoidi, kot so kvercetin, kvercitrin in rutin. Flavonoidi so moฤni antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti in ลกฤitijo celice pred poลกkodbami.
  4. Prehranske vlaknine: Rdeฤi ribez vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki so pomembne za prebavni sistem. Vlaknine prispevajo k zdravi prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in โ€‹โ€‹pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teลพe.
  5. Kalij: Rdeฤi ribez vsebuje tudi kalij, ki je pomemben mineral za uravnavanje krvnega tlaka in delovanje srca.

Ribez je resniฤno vsestranski grm, ki se v kulinariki in zdravilstvu uporablja na veฤ naฤinov.

Kulinarika:

  1. Sveลพa uporaba: Rdeฤi ribez je okusna jagodiฤevina, ki se pogosto uลพiva sveลพa. Lahko ga dodate sadnim solatam, smutijem, jogurtom ali ga uลพivate kar samostojno.
  2. Marmelade in ลพeleji: Rdeฤi ribez se pogosto uporablja za pripravo marmelad, ลพelejev in omak. Zaradi svoje kislosti je odliฤna sestavina za pripravo sladkih konzerv.
  3. Soki: Rdeฤi ribez se pogosto uporablja za pripravo osveลพilnih sokov. Lahko ga zmeลกate z drugimi sadji ali pa ga uporabite kot osnovo za koktajle.
  4. Sladice: Rdeฤi ribez je odliฤen dodatek k ลกtevilnim sladicam, kot so torte, pite, kolaฤi in sladoled. Njegov kiselkast okus uravnoteลพi sladkost drugih sestavin.

Zdravilstvo:

  1. Prehranska dopolnila: Rdeฤi ribez se uporablja v obliki prehranskih dopolnil, kot so kapsule, tablete ali prah. Ta dopolnila pogosto vsebujejo visoko koncentracijo vitamina C, antocianinov in drugih koristnih sestavin rdeฤega ribeza.
  2. ฤŒaji: Suลกeni listi rdeฤega ribeza se uporabljajo za pripravo zeliลกฤnih ฤajev. Ti ฤaji imajo lahko blagodejen uฤinek na prebavo, imunski sistem in celotno zdravje.
  3. Sirupi in ekstrakti: Iz rdeฤega ribeza se pridobivajo sirupi in ekstrakti, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje prehladov, kaลกlja in vnetij. Ti pripravki vsebujejo koncentrirane koristne sestavine rdeฤega ribeza.

Sestavine za ribezovo torto

Testo

  • 200 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 1 ลกฤepec soli
  • 1 rumenjak
  • 3 ลพlice kisle smetane
  • 75 g hladnega masla

Nadev

  • 750 g ribeza
  • 6 beljakov
  • 300 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 200 g olupljenih, mletih mandljev

Postopek

1Moko presejmo na delovno povrลกino, na sredi naredimo jamico. Vanjo damo sladkor, rumenjak, sol in kislo smetano, maslo pa nareลพemo po obodu. Zgnetemo gladko testo. Pokritega damo za 20 minut v hladilnik.

2Peฤico ogrejemo na 200ยฐC, pekaฤ namastimo z maslom. Pribliลพno 2/3 testa razvaljamo na velikost pekaฤa (premera 26 cm), veฤkrat ga prebodemo z vilicami in peฤemo v srednji legi 10 minut, da se zlato-rumeno zapeฤe. Pustimo, da se malo ohladi.

3Ribez neลพno operemo in mu odstranimo peclje. Poloลพimo ga na papirnato brisaฤo, da se osuลกi.

4Beljake penasto stepamo, dodamo ลกฤepec soli ter postopoma dodajamo sladkor in vaniljev sladkor tako dolgo, da nastane trd sneg z svilnato sijoฤo povrลกino. V sneg vmeลกamo ลกe mlete mandlje. V skledi zmeลกamo ribez s preostalim sladkorjem.

5Temperaturo v peฤici zniลพamo na 175ยฐC. Iz preostalega testa oblikujemo tri centimetre visok rob, pred tem seveda obod pekaฤa dobro premaลพemo z maslom.

6Na tortno dno razporedimo ribez s sladkorjem, na ribez pa namaลพemo stepene beljake. Povrลกino pogladimo.

7Peฤemo v srednji legi 30-35 minut. Ribezovo torto ohladimo, okrasimo s sveลพim ribezom in nareลพemo.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite