ฤe oboลพujete sadne torte, potem morate poskusiti limonino torto. Postopek je sicer res malo zamuden, je pa rezultat zato izjemen.
Sestavine za limonino torto
Testo
- 250 g moke
- 125 g zmehฤanega masla
- 50 g sladkorja
- ลกฤepec soli
- 1 jajce
- nastrgana lupinica ene neลกkropljene limone
Nadev
- 2 jajci
- 60 g masla
- 160 g sladkorja
- sok dveh limon
- 1 polna ฤajna ลพliฤka koruznega ลกkroba
- nastrgana lupinica ene neลกkropljene limone
Preliv
- lupinica dveh neลกkropljenih limon
- 6 beljakov
- 100 g sladkorja + 100 g sladkorja v prahu
Postopek
1V skledo presejemo moko, dodamo zmehฤano maslo, sladkor, sol, jajce in limonino lupinico. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
2V ponvi stopimo maslo. Dodamo jajca s sladkorjem in vse zmeลกamo z roฤno metlico. Med meลกanjem dodajamo limonin sok in naribano lupinico. Na koncu dodamo presejan koruzni ลกkrob in premeลกamo. Na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, da se krema zaฤne zgoลกฤevati. Odstavimo z ognja, da se ohladi.
3Limoni tanko olupimo, pazimo, da ne zajamemo belega dela, ker nekoliko greni. Olupke kuhamo na zmerni temperaturi 20 minut. Kuhano lupinico drobno nasekljamo.
4Peฤico predgrejemo na 200ยฐC, torni model, premera 26 cm, obloลพimo s peki papirjem. Na pomokani deski razvaljamo testo na velikost modela, plus tri centimetre, da lahko oblikujemo rob. Razporedimo ga v pekaฤ, oblikujemo rob, dno veฤkrat prebodemo z vilicami in peฤemo v srednji legi 15-20 minut. Peฤenega nekoliko ohladimo.
5Beljake stepemo v trd sneg, lahko dodamo nekaj zrn soli in ลพliฤko mrzle vode, da bo laลพje. Med stepanjem dodajamo sladkor, proti koncu pa ลกe sladkor v prahu. Masa mora biti kremasta in penasta, ฤisto na koncu rahlo primeลกamo ลกe nasekljano limonino lupinico.
6Temperaturo peฤice zniลพamo na 175ยฐC. Na testeno osnovo najprej razporedimo limonino kremo, na vrhu pa beljakov preliv. Peฤemo 30 minut, da se beljaki lepo zlato rumeno obarvajo. Preden postreลพemo, torto ohladimo, ลกe boljลกa bo naslednji dan.