Limonina torta

Znam svetuje

Če obožujete sadne torte, potem morate poskusiti limonino torto. Postopek je sicer res malo zamuden, je pa rezultat zato izjemen.

Sestavine za limonino torto

Testo

  • 250 g moke
  • 125 g zmehčanega masla
  • 50 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • nastrgana lupinica ene neškropljene limone

Nadev

  • 2 jajci
  • 60 g masla
  • 160 g sladkorja
  • sok dveh limon
  • 1 polna čajna žlička koruznega škroba
  • nastrgana lupinica ene neškropljene limone

Preliv

  • lupinica dveh neškropljenih limon
  • 6 beljakov
  • 100 g sladkorja + 100 g sladkorja v prahu

Postopek

1V skledo presejemo moko, dodamo zmehčano maslo, sladkor, sol, jajce in limonino lupinico. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2V ponvi stopimo maslo. Dodamo jajca s sladkorjem in vse zmešamo z ročno metlico. Med mešanjem dodajamo limonin sok in naribano lupinico. Na koncu dodamo presejan koruzni škrob in premešamo. Na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, da se krema začne zgoščevati. Odstavimo z ognja, da se ohladi.

3Limoni tanko olupimo, pazimo, da ne zajamemo belega dela, ker nekoliko greni. Olupke kuhamo na zmerni temperaturi 20 minut. Kuhano lupinico drobno nasekljamo.

4Pečico predgrejemo na 200°C, torni model, premera 26 cm, obložimo s peki papirjem. Na pomokani deski razvaljamo testo na velikost modela, plus tri centimetre, da lahko oblikujemo rob. Razporedimo ga v pekač, oblikujemo rob, dno večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v srednji legi 15-20 minut. Pečenega nekoliko ohladimo.

5Beljake stepemo v trd sneg, lahko dodamo nekaj zrn soli in žličko mrzle vode, da bo lažje. Med stepanjem dodajamo sladkor, proti koncu pa še sladkor v prahu. Masa mora biti kremasta in penasta, čisto na koncu rahlo primešamo še nasekljano limonino lupinico.

6Temperaturo pečice znižamo na 175°C. Na testeno osnovo najprej razporedimo limonino kremo, na vrhu pa beljakov preliv. Pečemo 30 minut, da se beljaki lepo zlato rumeno obarvajo. Preden postrežemo, torto ohladimo, še boljša bo naslednji dan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite