Limonina torta

Znam svetuje

ฤŒe oboลพujete sadne torte, potem morate poskusiti limonino torto. Postopek je sicer res malo zamuden, je pa rezultat zato izjemen.

Sestavine za limonino torto

Testo

  • 250 g moke
  • 125 g zmehฤanega masla
  • 50 g sladkorja
  • ลกฤepec soli
  • 1 jajce
  • nastrgana lupinica ene neลกkropljene limone

Nadev

  • 2 jajci
  • 60 g masla
  • 160 g sladkorja
  • sok dveh limon
  • 1 polna ฤajna ลพliฤka koruznega ลกkroba
  • nastrgana lupinica ene neลกkropljene limone

Preliv

  • lupinica dveh neลกkropljenih limon
  • 6 beljakov
  • 100 g sladkorja + 100 g sladkorja v prahu

Postopek

1V skledo presejemo moko, dodamo zmehฤano maslo, sladkor, sol, jajce in limonino lupinico. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2V ponvi stopimo maslo. Dodamo jajca s sladkorjem in vse zmeลกamo z roฤno metlico. Med meลกanjem dodajamo limonin sok in naribano lupinico. Na koncu dodamo presejan koruzni ลกkrob in premeลกamo. Na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, da se krema zaฤne zgoลกฤevati. Odstavimo z ognja, da se ohladi.

3Limoni tanko olupimo, pazimo, da ne zajamemo belega dela, ker nekoliko greni. Olupke kuhamo na zmerni temperaturi 20 minut. Kuhano lupinico drobno nasekljamo.

4Peฤico predgrejemo na 200ยฐC, torni model, premera 26 cm, obloลพimo s peki papirjem. Na pomokani deski razvaljamo testo na velikost modela, plus tri centimetre, da lahko oblikujemo rob. Razporedimo ga v pekaฤ, oblikujemo rob, dno veฤkrat prebodemo z vilicami in peฤemo v srednji legi 15-20 minut. Peฤenega nekoliko ohladimo.

5Beljake stepemo v trd sneg, lahko dodamo nekaj zrn soli in ลพliฤko mrzle vode, da bo laลพje. Med stepanjem dodajamo sladkor, proti koncu pa ลกe sladkor v prahu. Masa mora biti kremasta in penasta, ฤisto na koncu rahlo primeลกamo ลกe nasekljano limonino lupinico.

6Temperaturo peฤice zniลพamo na 175ยฐC. Na testeno osnovo najprej razporedimo limonino kremo, na vrhu pa beljakov preliv. Peฤemo 30 minut, da se beljaki lepo zlato rumeno obarvajo. Preden postreลพemo, torto ohladimo, ลกe boljลกa bo naslednji dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite