Če obožujete sadne torte, potem morate poskusiti limonino torto. Postopek je sicer res malo zamuden, je pa rezultat zato izjemen.
Sestavine za limonino torto
Testo
- 250 g moke
- 125 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja
- ščepec soli
- 1 jajce
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
Nadev
- 2 jajci
- 60 g masla
- 160 g sladkorja
- sok dveh limon
- 1 polna čajna žlička koruznega škroba
- nastrgana lupinica ene neškropljene limone
Preliv
- lupinica dveh neškropljenih limon
- 6 beljakov
- 100 g sladkorja + 100 g sladkorja v prahu
Postopek
1V skledo presejemo moko, dodamo zmehčano maslo, sladkor, sol, jajce in limonino lupinico. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
2V ponvi stopimo maslo. Dodamo jajca s sladkorjem in vse zmešamo z ročno metlico. Med mešanjem dodajamo limonin sok in naribano lupinico. Na koncu dodamo presejan koruzni škrob in premešamo. Na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, da se krema začne zgoščevati. Odstavimo z ognja, da se ohladi.
3Limoni tanko olupimo, pazimo, da ne zajamemo belega dela, ker nekoliko greni. Olupke kuhamo na zmerni temperaturi 20 minut. Kuhano lupinico drobno nasekljamo.
4Pečico predgrejemo na 200°C, torni model, premera 26 cm, obložimo s peki papirjem. Na pomokani deski razvaljamo testo na velikost modela, plus tri centimetre, da lahko oblikujemo rob. Razporedimo ga v pekač, oblikujemo rob, dno večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v srednji legi 15-20 minut. Pečenega nekoliko ohladimo.
5Beljake stepemo v trd sneg, lahko dodamo nekaj zrn soli in žličko mrzle vode, da bo lažje. Med stepanjem dodajamo sladkor, proti koncu pa še sladkor v prahu. Masa mora biti kremasta in penasta, čisto na koncu rahlo primešamo še nasekljano limonino lupinico.
6Temperaturo pečice znižamo na 175°C. Na testeno osnovo najprej razporedimo limonino kremo, na vrhu pa beljakov preliv. Pečemo 30 minut, da se beljaki lepo zlato rumeno obarvajo. Preden postrežemo, torto ohladimo, še boljša bo naslednji dan.