Sirup iz trobentic pripravimo na podoben način kot sirup iz smrekovih vršičkov. Živo rumeni cvetovi niso samo lepi na pogled, ampak tudi polni vitamina C ter saponinov, ki blagodejno delujejo na dihala in pospešujejo izločanje vode. Užitni so tudi listi rastline, ampak niso preveč dobrega okusa, lahko pa jih vseeno dodajamo solatam in zelenjavnim smutijem.
Cvetove nabiramo v sončnem vremenu, vsaj tri dni po dežju in v opoldanskem času, ko ni več rose. Cvetove lahko dodajamo solatam, uporabimo jih pri okraševanju sladic in podobno. Lahko jih tudi posušimo in uporabljamo za čaj.
Sestavine za sirup iz trobentic
- cvetovi trobentic
- sladkor
- steklen kozarček s pokrovom
Postopek
1Kozarček dobro operemo in temeljito osušimo. Na dno položimo plast trobentic, jo prekrijemo s sladkorjem, ponovno damo plast trobentic in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarčka. Zadnja plast naj bo sladkor. Kozarček zapremo, pokrijemo s krpo in postavimo na sonce.
2Tako ga pustimo približno štiri tedne, da se sladkor popolnoma raztopi, nato sirup precedimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.
Nasvet
Sirup uživamo za lažje izkašljevanje.