Skutino pecivo z zdrobom in jabolki – sočna harmonija okusov

Znam svetuje

Skutino pecivo z zdrobom in jabolki – sočna harmonija okusov je preprosta, a izjemno okusna sladica, ki združuje svežino jabolk, kremasto teksturo skute in nasitnost pšeničnega zdroba. Ker ne vsebuje moke, je pecivo presenetljivo rahlo in sočno, limonina lupinica in cimet pa poskrbita za čudovito aromo, ki bo napolnila vašo kuhinjo. Jed je odlična izbira za popoldansko sladkanje ob kavi, pa tudi kot hranljiv zajtrk ali malica za vso družino.

Sestavine za skutino pecivo z zdrobom in jabolki

  • 4 jabolka
  • 500 g skute
  • 1 kisla smetana (180 g)
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • 120 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 1 neškropljena limona – lupinica in sok
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici stopljenega masla za pekač

Postopek

1Jabolka operemo, olupimo in razrežemo na četrtine, ki jim odstranimo peclje in peščišče. Četrtine narežemo na tanke rezine, jih stresemo v skledo ter začinimo z limoninim sokom, eno žlico sladkorja in mletim cimetom. Nežno premešamo, da se jabolka enakomerno prekrijejo in ne potemnijo.

2V večji skledi zmešamo vse suhe sestavine: pšenični zdrob, pecilni prašek, vaniljev sladkor, preostali sladkor in ščepec soli.

3V drugi posodi dobro premešamo skuto in kislo smetano. Dodamo naribano limonino lupinico in ponovno premešamo, da se arome povežejo.

4Jajca ločimo. Rumenjake vmešamo v skutino zmes, nato pa postopoma dodajamo pripravljene suhe sestavine in dobro premešamo. Na koncu v maso vmešamo še pripravljena jabolka.

5Beljakom dodamo žličko limoninega soka in jih stepemo v čvrst sneg. Sneg nato zelo nežno, z gibi od spodaj navzgor, vmešamo v skutino-jabolčno zmes, da ohranimo rahlost.

6Okrogel pekač (premer 26 cm) dobro namastimo s stopljenim maslom. Vanj stresemo pripravljeno maso in jo po vrhu lepo poravnamo.

7Pecivo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 50 minut. Zadnjih 15 minut lahko temperaturo povišamo na 200 °C, da se vrhnja skorjica lepo zlato-rjavo zapeče.

8Pečeno pecivo pustimo, da se nekoliko ohladi v pekaču. Postrežemo še mlačnega, po želji pa ga okrasimo z lističi sveže mete.

Nasveti za popolno skutino pecivo z zdrobom

• Za to pecivo so najboljša kisla jabolka (npr. Idared ali Granny Smith), saj lepo uravnotežijo sladkobo skute.
• Če želite še bolj aromatično pecivo, lahko v skutino zmes dodate pest rozin, namočenih v rumu.
• Namesto belega sladkorja lahko uporabite rjavi sladkor ali eritritol za malenkost bolj zdravorazličico.
• Pecivo je odlično tudi hladno, naslednji dan, ko se pšenični zdrob popolnoma napoji tekočine.
• Pri vmešavanju snega bodite res nežni – to je ključ do rahle strukture, ki spominja na narastek.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim pirin zdrob namesto pšeničnega?

Seveda. Pirin zdrob je odlična alternativa in se v tem receptu obnese enako dobro, pecivu pa doda rahlo oreškast priokus in večjo hranilno vrednost.

Kako dolgo ostane pecivo sveže?

Pecivo hranite v hladilniku, pokrito s folijo ali v zaprti posodi. Sveže in sočno bo ostalo do 3 dni. Pred serviranjem ga lahko za kratek čas pogrejete v mikrovalovni pečici.

S čim lahko postrežem to sladico?

Če je pecivo toplo, se zraven odlično poda kepica vaniljevega sladoleda. K hladnemu pecivu pa se prileže žlica stepene smetane ali preliv iz vročega gozdnega sadeža.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite