Puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa je poslastica z neลพno aromo kokosa in vrtnic, ki jo prelijemo ลกe z ribezovim sirupom. O, ja. Sladica je ฤisto posebna in zelo dobra. Ima kremasto teksturo in bogat okus, ki zdruลพuje sladkost kokosa in cvetliฤno noto vrtnic ter je odliฤen kot hladna in osveลพujoฤa sladica, pa ne samo za poletne dni. Arome kokosa in vrtnic se res lepo dopolnjujejo, ฤe pa ฤez prelijemo ribezov sirup in posipamo ovsene kosmiฤe, narezane mandlje ali kokosove kosmiฤe, bomo pudingu dodali ลกe eno plast okusov in tekstur. Rdeฤi ribez prispeva k sveลพini in kislosti, medtem ko kokos doda kremo in sladkost, vrtnica pa neลพnost in cvetliฤno noto.
Kokos je pogost spremljevalec jedi iz veฤ razlogov:
- Okus: Kokos ima prepoznaven, sladek, kremast in rahlo oreลกฤkast okus, ki je prijeten in priljubljen. Dodaja bogatost in globino okusu jedem ter poudari druge arome in sestavine.
- Tekstura: Kokos prispeva k razliฤnim teksturam v jedeh. Kokosovo mleko in kokosova krema sta gosti in kremasti, kar dopolni jedi, kot so curryji, omake in sladice. Kokosovi kosmiฤi ali moka pa jedem dodajo hrustljavost ali gosto teksturo.
- Hranilna vrednost: Kokos vsebuje ลกtevilne hranilne snovi, kot so prehranske vlaknine, vitamini (vitamin C, vitamin E) in minerali (ลพelezo, magnezij, kalij). Kokos je tudi dober vir zdravih maลกฤob, zlasti srednjeveriลพnih trigliceridov (MCT), ki se hitro presnavljajo in predstavljajo vir hitre energije. Prehranske vlaknine pomagajo pri uravnavanju prebave, poveฤujejo obฤutek sitosti in prispevajo k uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
- Dopolnjevanje kultur: Kokos je pomembna sestavina v ลกtevilnih azijskih kuhinjah in tistih okoli ekvatorja. Uporaba kokosa v jedeh nam omogoฤa spoznavanje in uลพivanje v razliฤnih kulinariฤnih kulturah.
- Raznolikost: Kokos se lahko uporablja v ลกtevilnih jedeh, od sladic, peciv, sladoledov, smoothijev do curryjev, juh, omak in marinad. S svojo vsestranskostjo ponuja ลกirok spekter uporabe in ustvarjanje raznolikosti v okusih.
Osebna izkaznica kokosa
Kokos je sadeลพ, ki izvira iz kokosove palme (Cocos nucifera L.). Prviฤ naj bi priลกel v Evropo med raziskovalnimi ekspedicijami v 15. in 16. stoletju, ko so Portugalci raziskovali Indijski ocean in Azijo. Poleg Portugalske so tudi druge evropske pomorske sile, kot so ล panija, Nizozemska in Anglija, igrale pomembno vlogo pri ลกirjenju kokosovega sadeลพa v Evropi. Kokosovi sadeลพi so bili zanimivi zaradi svoje eksotiฤnosti, prehranske vrednosti in uporabnosti.
Sestavljen je iz veฤ delov:
- Kokosova lupina je trda, vlaknata in groba zunanja plast kokosa. ล ฤiti notranje dele kokosa pred zunanjimi vplivi. Lupina je sestavljena iz razliฤnih plasti, ki vsebujejo vlakna.
- Kokosovo meso je belo, soฤno in hrustljavo jedro kokosa, ki ga obdaja lupina. Kokosovo meso je bogato z maลกฤobami, prehranskimi vlakninami, beljakovinami, minerali ter vitaminom C, vitaminom E, vitaminom B kompleks (npr. tiamin, riboflavin, niacin) in pantotensko kislino. Med minerali so kalij, ลพelezo, magnezij, fosfor, cink in mangan. Ti minerali so kljuฤni za razliฤne funkcije v telesu, vkljuฤno z zdravjem kosti, miลกic, ลพivฤnega sistema, srca in prenosa energije v telesu.
- Kokosova voda je tekoฤina, ki se nahaja znotraj kokosa. Kokosova voda je bistra tekoฤina, ki ima sladkast okus. Vsebuje minerale, kot so kalij, magnezij in natrij, ter nekatere vitamine.
- Kokosovo olje je pridobljeno iz kokosovega mesa in bogato s srednjeveriลพnimi maลกฤobnimi kislinami, ki so lahko prebavljive in se hitro presnavljajo. Kokosovo olje je pomembna sestavina v kuhinji in se uporablja tudi v kozmetiฤnih izdelkih. Kokosovo olje ima lahko tudi protivnetne in antimikrobne lastnosti.
Vse te dele kokosa lahko uporabimo na razliฤne naฤine. Na primer, kokosovo meso se uporablja v sladicah, smoothijih, curryjih, pecivih in drugih kulinariฤnih kreacijah. Kokosova voda se uporablja kot osveลพujoฤa pijaฤa ali dodatek v smoothijih. Kokosovo olje se pogosto uporablja pri kuhanju, peki in pripravi kozmetiฤnih izdelkov.
Sestavine za puding s kokosom in vrtnicami ter prelivom iz ribezovega sirupa
- 400 ml kokosovega mleka
- 50 g sladkorja
- 50 g ลกkrobnega praลกka
- 2 ลพliฤki roลพne vode
- 100 ml vode
- 100 g ribezovega sirupa
Postopek
1V loncu zmeลกamo kokosovo mleko, sladkor in ลกkrobni praลกek. Dobro premeลกamo, da se sladkor in ลกkrob raztopita.
2Na srednjem ognju segrevamo meลกanico kokosovega mleka, sladkorja in ลกkrobnega praลกka, obฤasno meลกajte. Kuhamo, dokler se zmes ne zgosti ter postane gladka in kremasta. To naj traja pribliลพno 5-7 minut.
3Ko je zmes kremasta in gosta, odstranimo lonฤek s toplote. Dodamo vrtniฤno vodo in dobro premeลกamo.
4Puding prelijemo v posodice za serviranje in jih postavimo v hladilnik, da se ohladijo in strdijo.
5Medtem pripravimo preliv iz ribezovega sirupa. V majhni ponvi zmeลกamo vodo in ribezov sirup. Segrevamo na srednjem ognju, dokler tekoฤina ne postane malo gostejลกa. To traja pribliลพno 5 minut. Nato ribezov sirup odstranimo s toplote in pustimo, da se ohladi.
6Ko je puding ohlajen in strjen, ga prelijemo z ribezovim sirupom.
Naredimo diลกeฤe ลกopke posuลกenih vrtnic
V jedeh lahko uporabljamo tako sveลพe nabrane kot posuลกene cvetne liste vrtnic. ฤe ลพelimo vrtnice posuลกiti, je postopek ฤisto preprost. Cvetne listiฤe nabiramo v dopoldanskem ฤasu in v sonฤnem vremenu, saj noฤemo, da so ลกe polne rose. Trgamo samo cvetove, ki so se ลพe odprli. Cvet otresemo, da preลพenemo ลพuลพelke, nakar z eno roko primemo pecelj, z drugo roko neลพno stisnemo cvetne listiฤe, da se loฤijo od peclja.
Polagamo jih na pladenj, ki smo ga obloลพili s papirjem, saj noฤemo, da se med seboj prekrivajo. Suลกimo jih v suhem prostoru, nikakor pa ne na sonฤni svetlobi. Suhi bodo v nekaj dneh. Ker se razliฤne sorte vrtnic suลกijo razliฤno dolgo ฤasa, vsako sorto suลกimo loฤeno od druge.
Posuลกene listiฤe hranimo v dobro zaprtem steklenem kozarcu v suhem in temnem prostoru. Zdrobimo ali stremo jih ลกele tik pred uporabo. Odliฤne bodo v ฤaju, kot diลกava za omare in predale ali diลกeฤ dodatek v kopeli.