Bezgova panakota

Znam svetuje

Bezgova panakota je izvrstna sladica, ki združuje bogat okus vaniljeve kreme z nežno cvetlično noto bezgovih cvetov. Ta sladica je kremasta, gladka in hladna ter je odlična izbira v toplih poletnih dneh ali kot zaključek obroka.

Bezgova panakota in njen okus

Bezgovi cvetovi dodajo poseben okus, ki se lepo dopolnjuje z vaniljo. Vsak grižljaj se stopi v ustih in sprošča bogate okuse. Bezgova panakota ima lepo ravnotežje med sladkostjo in svežino ter navdušuje s svojo harmonijo okusov.

Sladkost se uravnoteži s teksturo suhega piškota, ki doda rahlo hrustljavost in kontrast kremasti osnovi. Ta sladica ponuja kombinacijo različnih okusov in tekstur, ki jo naredijo izjemno privlačno in edinstveno.

Prehranska vrednost bezgove panakote

Spodaj so približne ocene na 100 gramov panakote:

  1. Energijska vrednost: Približno 300 kcal.
  2. Beljakovine: Približno 3 g.
  3. Maščobe: Približno 25 g.
    • od tega nasičene maščobe: Približno 15 g.
  4. Ogljikovi hidrati: Približno 15 g.
    • od tega sladkorji: Približno 15 g.
  5. Sol: Približno 30 mg.

Ta sladica odlikuje uravnotežena kombinacija hranil, vključno z beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati, ki skupaj ustvarjajo razkošno doživetje s cvetlično noto bezgovih cvetov.

Kavna panakota s čokoladno kremo

Sestavine za bezgovo panakoto

  • 500 ml smetane za stepanje
  • 250 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 1 vaniljeva palčka (ali 1 žlička vaniljevega ekstrakta)
  • 10-12 svežih bezgovih cvetov
  • 8-10 koščkov suhega piškota (savojardi)

Postopek

1V loncu zmešamo smetano, mleko in sladkor. Lonec postavimo na štedilnik in tekočino segrevamo na srednji temperaturi. Sladkor se mora popolnoma stopiti, vendar tekočina ne sme zavreti.

2Medtem ko se mešanica segreva, v drugem loncu stepemo rumenjake, dodamo vaniljo (vaniljevo palčko prerežemo po dolžini in z nožem izdolbemo sredico). Dobro premešamo.

3Počasi in postopoma vlijemo vročo smetanovo mešanico v rumenjake in ves čas mešamo. Rumenjaki ne smejo zakrkniti, zato vlivajmo res počasi.

4Zmes damo nazaj v lonec in na štedilnik ter jo segrevamo na nizki temperaturi. Nenehno mešamo, dokler se zmes ne zgosti in postane gladka, kremna omaka. Zmes ne sme zavreti, ker še vedno moramop paziti, da rumenjaki ne zakrknejo. Ko je zmes dovolj gosta, jo odstranimo s štedilnika.

5Bezgove cvetove nežno oplaknemo pod tekočo vodo, da odstranimo umazanijo ali žuželke. Cvetov ne pustimo predolgo v vodi, ker nočemno, da izgubijo svojo aromo. Dodamo jih v vročo kremno omako. Naj se namakajo približno 20-30 minut, da se okus bezga prenese v omako.

6Precedimo omako skozi fino cedilo, da odstranimo bezgove cvetove, potem pa pustimo, da se omaka ohladi na sobno temperaturo.

7V kozarce ali skodelice naložimo koščke suhega piškota. Prelijemo jih s hladno bezgovo kremno omako, da popolnoma prepoji piškote. Panakoto postavimo v hladilnik in pustimo, da se ohladi in strdi, kar traja vsaj 2-3 ure, najbolje pa je seveda, če jo pustimo čez noč.

8Preden bezgovo panakoto postrežemo, jo lahko okrasimo s svežim sadjem, kot so jagode.

Bezgova panakota je vsestransko uporabna sladica, ki jo lahko uživate na različne načine. Tukaj je nekaj idej, kako lahko uporabite bezgovo panakoto:

  1. Samostojna sladica: Postrezite bezgovo panakoto kot samostojno sladico na krožniku ali v steklenih kozarcih. Dodajte nekaj svežih bezgovih cvetov ali jagod za dekoracijo.
  2. S svežim sadjem: Narezano sveže sadje, kot so jagode, borovnice ali maline, je odličen dodatek k bezgovi panakoti. Dodajte sveže sadje na vrh ali ob strani sladice.
  3. Z bezgovim prelivom: Pripravite preliv iz bezgovih jagod ali sirupa in ga postrezite kot dodatek k panakoti. To bo jedi dodalo še več bezgovega okusa.
  4. Z limonino omako: Pripravite lahko limonino omako in jo postrezite poleg panakote. Okus sveže limone bo lepo dopolnil cvetlično noto bezgov.
  5. Z oreščki: Posipajte na vrh nasekljane oreščke, kot so mandlji ali lešniki, za dodatno teksturo in okus.
  6. Z belo čokolado: Stopljeno belo čokolado lahko prelijete čez bezgovo panakoto za sladko razvajanje.
  7. S svežim listjem mete: Dodajte nekaj svežih listov mete za osvežujoč kontrast in aromo.
  8. V kozarcih za sladice: Postrezite bezgovo panakoto v elegantnih kozarcih za sladice za posebni vizualni učinek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite