Vsak dan bi morali pojesti vsaj eno jabolko. Jabolka namreฤ spadajo k osnovnim elementom zdrave prehrane. Imajo odliฤen okus, bodisi sladek bodisi kiselkast. V paleti sort lahko izberemo tisto, ki nam tekne najbolje. Jabolka vsebujejo vitamine in pektin, ki zniลพuje raven holesterola. Balastne snovi in sadni sladkor ฤistijo ฤrevesje ter pomagajo pri vzdrลพevanju telesne teลพe.
“Eno jabolko na dan odลพene zdravnika stran” pravi ljudski pregovor. Sodobna znanstvena dognanja to dokazujejo. Poleg ugodnega uฤinka na raven holesterola v krvi in na ฤrevesno sluznico dodaja organizmu tudi vitamin C. Pri nakupu jabolk izbirajmo plodove z gladkim olupkom. Doma hranimo jabolka v temnem prostoru pri temperaturi 6 do 10 ยฐC. ฤeprav so najฤudovitejลกa v sadni skledi na mizi, postanejo pri sobni temperaturi mehka in izgubijo veliko hranilnih snovi.
Jabolka Jonagold odlikuje zelo aromatiฤen in neลพen sladkast okus. Najbolj teknejo sveลพe, vendar jih lahko uporabimo tudi za pripravo kuhanih in peฤenih jedi.
Golden delicius je sorta, ki ni dobila imena kar tako. Je zvezda med jabolki. Priljubljena je zaradi krhkosti, prijetne arome in rahlo kiselkastega okusa. Je primerna za takojลกnjo uporabo.
Granny Smith je jabolko, znano po nizki koliฤini sladkorja. Meso je krhko, a trdno, rahlo kiselkasto. Spada med najbolj priljubljena namizna jabolka, ki pa so primerna tudi za kuhanje in peฤenje.
Elstar je jabolko, znano po enkratnem, polnem okusu. Zaradi zaฤimbne, sadne arome, je zelo primerno za pripravo razliฤnih jedi.
Majhno jabolko Cox Orange se na trลพiลกฤu dobi od oktobra do pomladi. Ima soฤno konsistenco in prijeten, sladek okus. Pri kuhanju se le poฤasi zmehฤa.
Jabolko Boskop je tipiฤno zimsko jabolko, ki se dobi na trลพiลกฤu vse do maja. Po spravilu je ฤvrsto in soฤno, sฤasoma pa se zmehฤa. Je idealno za peฤenje.
Ingrid Marie je tipiฤno zimsko jabolko – majhno, rdeฤe in soฤno. Sveลพe zdrลพi vse do marca. Odliฤno je za pripravo zavitkov in nasploh za pripravo jedi.
