Hrenova juha – kremna zdravilna bomba za hladne dni je presenetljivo neลพna, a hkrati karakterna jed, ki zdruลพuje bogat mleฤni okus s pikantnostjo sveลพega hrena. Tradicionalno je veljala za krepฤilno jed, saj je hren izjemen vir vitamina C in naravni antioksidant. Juha je nasitna, hitro pripravljena in predstavlja odliฤno ravnovesje med pikantnim in kremastim. Najlepลกe se prileลพe s kuhanim jajcem in hrustljavo slanino, kar jo iz preproste juhe spremeni v pravi gurmanski uลพitek.
Sestavine za hrenovo juho (za 4โ6 oseb)
- 2 ลพlici masla
- 1 ลพlica rastlinskega olja
- 4โ5 ลพlic gladke moke
- 1 liter vode (ali ฤiste zelenjavne/mesne juลกne osnove)
- 1 liter mleka
- 3 ลพlice sveลพe naribanega hrena (koliฤino prilagodite okusu)
- 1โ2 dcl smetane za kuhanje
- sol
- poper
- Za postreลพbo: trdo kuhana jajca, rezine pancete ali slanine, sveลพ peterลกilj
Postopek
1Najprej v loฤeni posodi skuhajte jajca v trdo, jih ohladite in olupite. Panceto ali slanino nareลพite na manjลกe koลกฤke in jo v ponvi hrustljavo zapecite (brez dodatne maลกฤobe). Odstavite za kasneje.
2V veฤjem loncu segrejte maslo in olje. Dodajte moko in jo med stalnim meลกanjem praลพite toliko ฤasa, da lepo zadiลกi in se obarva temno zlato. Pazite, da se ne zaลพge.
3Prepraลพeno moko zalijte z vodo (ali osnovo) in takoj priฤnite intenzivno meลกati z metlico, da razbijete vse grudice. Nato prilijte ลกe mleko, posolite in med obฤasnim meลกanjem poฤakajte, da juha zavre.
4Ko juha zavre, zmanjลกajte ogenj. Vmeลกajte nariban hren in smetano za kuhanje. Pustite, da na zmernem ognju rahlo vre ลกe 2โ3 minute, da se okusi poveลพejo, nato odstavite.
5Juho postrezite vroฤo. V vsak kroลพnik dodajte polovico kuhanega jajca, potresite s hrustljavo slanino in sveลพim sesekljanim peterลกiljem.
Nasveti za popolno hrenovo juho
โข Uporabite sveลพ hren, saj ima neprimerljivo boljลกo aromo in veฤ zdravilnih uฤinkovin kot vloลพen.
โข ฤe imate radi zelo pikantno juho, hren dodajte ฤisto na koncu kuhanja in juhe ne prevrevajte veฤ, saj kuhanje omili ostrino hrena.
โข Namesto pancete lahko za hrustljav dodatek uporabite kruลกne krutone ali koruzne kosmiฤe (nesladkane).
โข Juha je odliฤna tudi naslednji dan, vendar jo pogrevajte poฤasi, da se mleko ne prismodi.
โข Mladi listi hrena so uลพitni โ ฤe jih imate, jih lahko drobno nasekljate in dodate namesto peterลกilja.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali lahko uporabim hren iz kozarca?
Da, lahko uporabite vloลพen hren, vendar bodite pozorni, saj pogosto vsebuje kis, kar lahko malenkost spremeni okus mleฤne juhe. Sveลพ hren je vedno prva izbira.
Kako prepreฤim grudice v juhi?
Kljuฤ je v tem, da tekoฤino (vodo/mleko) dolivate postopoma in ves ฤas meลกate z metlico. ฤe grudice vseeno nastanejo, lahko juho pred dodajanjem hrena in smetane spasirate s paliฤnim meลกalnikom.
Je juha primerna za otroke?
Zaradi hrena je juha lahko pikantna. ฤe kuhate za otroke, priporoฤamo, da uporabite manjลกo koliฤino hrena ali pa ga vmeลกate v kroลพnik le odraslim.