Hrenova juha – kremna zdravilna bomba za hladne dni

Znam svetuje

Hrenova juha – kremna zdravilna bomba za hladne dni je presenetljivo neลพna, a hkrati karakterna jed, ki zdruลพuje bogat mleฤni okus s pikantnostjo sveลพega hrena. Tradicionalno je veljala za krepฤilno jed, saj je hren izjemen vir vitamina C in naravni antioksidant. Juha je nasitna, hitro pripravljena in predstavlja odliฤno ravnovesje med pikantnim in kremastim. Najlepลกe se prileลพe s kuhanim jajcem in hrustljavo slanino, kar jo iz preproste juhe spremeni v pravi gurmanski uลพitek.

Sestavine za hrenovo juho (za 4โ€“6 oseb)

  • 2 ลพlici masla
  • 1 ลพlica rastlinskega olja
  • 4โ€“5 ลพlic gladke moke
  • 1 liter vode (ali ฤiste zelenjavne/mesne juลกne osnove)
  • 1 liter mleka
  • 3 ลพlice sveลพe naribanega hrena (koliฤino prilagodite okusu)
  • 1โ€“2 dcl smetane za kuhanje
  • sol
  • poper
  • Za postreลพbo: trdo kuhana jajca, rezine pancete ali slanine, sveลพ peterลกilj

Postopek

1Najprej v loฤeni posodi skuhajte jajca v trdo, jih ohladite in olupite. Panceto ali slanino nareลพite na manjลกe koลกฤke in jo v ponvi hrustljavo zapecite (brez dodatne maลกฤobe). Odstavite za kasneje.

2V veฤjem loncu segrejte maslo in olje. Dodajte moko in jo med stalnim meลกanjem praลพite toliko ฤasa, da lepo zadiลกi in se obarva temno zlato. Pazite, da se ne zaลพge.

3Prepraลพeno moko zalijte z vodo (ali osnovo) in takoj priฤnite intenzivno meลกati z metlico, da razbijete vse grudice. Nato prilijte ลกe mleko, posolite in med obฤasnim meลกanjem poฤakajte, da juha zavre.

4Ko juha zavre, zmanjลกajte ogenj. Vmeลกajte nariban hren in smetano za kuhanje. Pustite, da na zmernem ognju rahlo vre ลกe 2โ€“3 minute, da se okusi poveลพejo, nato odstavite.

5Juho postrezite vroฤo. V vsak kroลพnik dodajte polovico kuhanega jajca, potresite s hrustljavo slanino in sveลพim sesekljanim peterลกiljem.

Nasveti za popolno hrenovo juho

โ€ข Uporabite sveลพ hren, saj ima neprimerljivo boljลกo aromo in veฤ zdravilnih uฤinkovin kot vloลพen.
โ€ข ฤŒe imate radi zelo pikantno juho, hren dodajte ฤisto na koncu kuhanja in juhe ne prevrevajte veฤ, saj kuhanje omili ostrino hrena.
โ€ข Namesto pancete lahko za hrustljav dodatek uporabite kruลกne krutone ali koruzne kosmiฤe (nesladkane).
โ€ข Juha je odliฤna tudi naslednji dan, vendar jo pogrevajte poฤasi, da se mleko ne prismodi.
โ€ข Mladi listi hrena so uลพitni โ€“ ฤe jih imate, jih lahko drobno nasekljate in dodate namesto peterลกilja.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Ali lahko uporabim hren iz kozarca?

Da, lahko uporabite vloลพen hren, vendar bodite pozorni, saj pogosto vsebuje kis, kar lahko malenkost spremeni okus mleฤne juhe. Sveลพ hren je vedno prva izbira.

Kako prepreฤim grudice v juhi?

Kljuฤ je v tem, da tekoฤino (vodo/mleko) dolivate postopoma in ves ฤas meลกate z metlico. ฤŒe grudice vseeno nastanejo, lahko juho pred dodajanjem hrena in smetane spasirate s paliฤnim meลกalnikom.

Je juha primerna za otroke?

Zaradi hrena je juha lahko pikantna. ฤŒe kuhate za otroke, priporoฤamo, da uporabite manjลกo koliฤino hrena ali pa ga vmeลกate v kroลพnik le odraslim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite