Preprosta in odliฤna torta brez peke z neลพno aromo pomaranฤe in sladko-grenkim aromatiฤnim prelivom, za katerega poskrbi grenฤica Aperol. Torta je ลกe posebej primerna za sladkanje v toplih dneh in za tiste dni, ko za pripravo sladice nimamo veliko ฤasa.
Sestavine za Aperol cheesecake
Piลกkotna podlaga
- 115 g ลพitnih piลกkotov (npr. Grancereale)
- 60 g stopljenega masla
Krema mascarpone
- 500 g sira mascarpone
- 100 g sladkorja v prahu
- drobno naribana lupinica 1 bio pomaranฤe
- 1 zamaลกek grenฤice Aperol (po ลพelji)
- 200 g sladke smetane za stepanje
Aperol ลพele
- 65 ml grenฤice Aperol
- 65 ml sveลพe iztisnjenega in precejenega pomaranฤnega soka
- 10 g limoninega ali pomaranฤnega sladkorja
- 1,5 listiฤa ลพelatine
Postopek priprave
Piลกkotna podlaga
1Piลกkote zmeljemo, dodamo stopljeno maslo in premeลกamo.
2Maso enakomerno potlaฤimo ob dno pekaฤa, premera 18 cm, ali podstavka, na katerega smo postavili obroฤ in jo damo v hladilnik.
Krema mascarpone
1Sir mascarpone gladko zmeลกamo s sladkorjem, pomaranฤno lupinico in likerjem.
2Sladko smetano stepemo in jo v dveh korakih z lopatko vmeลกamo v kremo.
3Kremo enakomerno premaลพemo po piลกkotni podlagi in povrลกino poravnamo.
4Torto damo v hladilnik, da se krema nekoliko ohladi.
Aperol ลพele
1ลฝelatino 5 minut namakamo v hladni vodi.
2V manjลกi kozici premeลกamo in do vretja segrejemo grenฤico, pomaranฤni sok in sladkor.
3V ลกe topli tekoฤini raztopimo oลพete listiฤe ลพelatine.
4Preliv ohladimo do mlaฤnega, ga prelijemo po hladni kremi in damo v hladilnik, da se strdi.
Ohlajeni torti snamemo obroฤ in jo poljubno dekoriramo.

