Preprosta in odlična torta brez peke z nežno aromo pomaranče in sladko-grenkim aromatičnim prelivom, za katerega poskrbi grenčica Aperol. Torta je še posebej primerna za sladkanje v toplih dneh in za tiste dni, ko za pripravo sladice nimamo veliko časa.
Sestavine za Aperol cheesecake
Piškotna podlaga
- 115 g žitnih piškotov (npr. Grancereale)
- 60 g stopljenega masla
Krema mascarpone
- 500 g sira mascarpone
- 100 g sladkorja v prahu
- drobno naribana lupinica 1 bio pomaranče
- 1 zamašek grenčice Aperol (po želji)
- 200 g sladke smetane za stepanje
Aperol žele
- 65 ml grenčice Aperol
- 65 ml sveže iztisnjenega in precejenega pomarančnega soka
- 10 g limoninega ali pomarančnega sladkorja
- 1,5 lističa želatine
Postopek priprave
Piškotna podlaga
1Piškote zmeljemo, dodamo stopljeno maslo in premešamo.
2Maso enakomerno potlačimo ob dno pekača, premera 18 cm, ali podstavka, na katerega smo postavili obroč in jo damo v hladilnik.
Krema mascarpone
1Sir mascarpone gladko zmešamo s sladkorjem, pomarančno lupinico in likerjem.
2Sladko smetano stepemo in jo v dveh korakih z lopatko vmešamo v kremo.
3Kremo enakomerno premažemo po piškotni podlagi in površino poravnamo.
4Torto damo v hladilnik, da se krema nekoliko ohladi.
Aperol žele
1Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi.
2V manjši kozici premešamo in do vretja segrejemo grenčico, pomarančni sok in sladkor.
3V še topli tekočini raztopimo ožete lističe želatine.
4Preliv ohladimo do mlačnega, ga prelijemo po hladni kremi in damo v hladilnik, da se strdi.
Ohlajeni torti snamemo obroč in jo poljubno dekoriramo.