Regratova juha je okusna jed, ki zdruลพuje bogat okus regrata s hranilnimi sestavinami te zeliลกฤne rastline. Regrat, znan tudi kot “plevel vrtov”, je v resnici pravo zakladnico vitaminov in mineralov. Vsebuje velike koliฤine vitamina A, C in K, pa tudi ลพeleza, kalcija in drugih pomembnih hranil. Zato je regrat odliฤna izbira za spodbujanje zdravja koลพe, krepitve kosti ter izboljลกanje prebave.
To je preprost in okusen recept za regratovo juho, ki je odliฤna izbira za topel ali hladen dan. Sveลพ in grenak okus regrata se lepo prepleta z drugimi sestavinami, ustvarjajoฤ edinstveno aromatiฤno juho. Priprava je hitra in enostavna, kar jo naredi primerno tudi za tiste, ki nimajo veliko ฤasa za kuhanje.
Sestavine za regratovo juho
- 450 g sveลพega regrata
- 1 srednje velika ฤebula, sesekljana
- 2 ลพlici masla
- 2 ลพlici moke
- 1 liter zelenjavne ali piลกฤanฤje juhe
- 1/2 skodelice smetane
- sol
- poper
- kisla smetana, jogurt ali kuhan jajฤek (za okrasitev)
Postopek
1Operite regrat in nareลพite na manjลกe koลกฤke.
2V veliki ponvi na srednje moฤnem ognju raztopite maslo in dodajte ฤebulo. Praลพite, dokler ne postane mehka in prosojna.
3Dodajte narezan regrat in praลพite ลกe nekaj minut, dokler ne uvene.
4Dodajte moko in dobro premeลกajte, dokler se ne vpije v maslo.
5Poฤasi vlijte juho v ponev, medtem ko neprestano meลกate, da se moka in maslo dobro zmeลกata z juho. Poฤakajte, da zavre in nato zmanjลกajte ogenj na nizko.
6Pokrito kuhajte pribliลพno 15 minut ali dokler se regrat ne zmehฤa.
7S paliฤnim meลกalnikom ali v blenderju zmiksajte juho, dokler ne postane gladka. Vrnite jo v ponev in poฤasi dodajte smetano. Solite in poprajte po okusu.
8Postrezite v skledah in okrasite s kislo smetano, jogurtom ali pa kuhanim jajฤkom.