Regratova juha je okusna jed, ki združuje bogat okus regrata s hranilnimi sestavinami te zeliščne rastline. Regrat, znan tudi kot “plevel vrtov”, je v resnici pravo zakladnico vitaminov in mineralov. Vsebuje velike količine vitamina A, C in K, pa tudi železa, kalcija in drugih pomembnih hranil. Zato je regrat odlična izbira za spodbujanje zdravja kože, krepitve kosti ter izboljšanje prebave.
To je preprost in okusen recept za regratovo juho, ki je odlična izbira za topel ali hladen dan. Svež in grenak okus regrata se lepo prepleta z drugimi sestavinami, ustvarjajoč edinstveno aromatično juho. Priprava je hitra in enostavna, kar jo naredi primerno tudi za tiste, ki nimajo veliko časa za kuhanje.
Sestavine za regratovo juho
- 450 g svežega regrata
- 1 srednje velika čebula, sesekljana
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 1 liter zelenjavne ali piščančje juhe
- 1/2 skodelice smetane
- sol
- poper
- kisla smetana, jogurt ali kuhan jajček (za okrasitev)
Postopek
1Operite regrat in narežite na manjše koščke.
2V veliki ponvi na srednje močnem ognju raztopite maslo in dodajte čebulo. Pražite, dokler ne postane mehka in prosojna.
3Dodajte narezan regrat in pražite še nekaj minut, dokler ne uvene.
4Dodajte moko in dobro premešajte, dokler se ne vpije v maslo.
5Počasi vlijte juho v ponev, medtem ko neprestano mešate, da se moka in maslo dobro zmešata z juho. Počakajte, da zavre in nato zmanjšajte ogenj na nizko.
6Pokrito kuhajte približno 15 minut ali dokler se regrat ne zmehča.
7S paličnim mešalnikom ali v blenderju zmiksajte juho, dokler ne postane gladka. Vrnite jo v ponev in počasi dodajte smetano. Solite in poprajte po okusu.
8Postrezite v skledah in okrasite s kislo smetano, jogurtom ali pa kuhanim jajčkom.