Kremne rezine z ribezom

Znam svetuje

Te kremne rezine z ribezom niso kar tako, saj so na njih ลกe puding in domaฤ, ribezov ลพele, zaradi ฤesar so rezine res soฤne in slastne. Kdor ga ne mara, lahko ลพele tudi izpusti ter biskvit zakljuฤi s kremo iz ribeza in vaniljevega pudinga. Sladica bo ลกe vedno odliฤna.

Rdeฤi ribez je dobro vkljuฤiti v naลกo prehrano, saj vsebuje ลกtevilne hranilne snovi:

  1. Vitamin C: Rdeฤi ribez je odliฤen vir vitamina C. 100 gramov rdeฤega ribeza vsebuje pribliลพno 40-50 mg vitamina C, kar predstavlja pomemben deleลพ priporoฤenega dnevnega vnosa tega vitamina. Vitamin C ima vlogo pri krepitev imunskega sistema, spodbujanju zdrave koลพe in delovanju antioksidativnega sistema.
  2. Vitamin K: Rdeฤi ribez je dober vir vitamina K, ki je kljuฤen za strjevanje krvi in zdravje kosti. 100 gramov rdeฤega ribeza vsebuje pribliลพno 17-20 mikrogramov vitamina K.
  3. Prehranske vlaknine: Rdeฤi ribez vsebuje prehranske vlaknine, ki so pomembne za zdrav prebavni sistem in uravnavanje ravni sladkorja v krvi. 100 gramov rdeฤega ribeza vsebuje pribliลพno 4-5 gramov prehranskih vlaknin.
  4. Antioksidanti: Rdeฤi ribez vsebuje razliฤne antioksidante, vkljuฤno z antocianini, flavonoidi in vitaminom C. Antioksidanti pomagajo zaลกฤititi celice pred poลกkodbami zaradi prostih radikalov in imajo potencialne koristi za zdravje, vkljuฤno z zmanjลกevanjem vnetij in tveganjem za nekatere kroniฤne bolezni.
  5. Minerali: Rdeฤi ribez vsebuje tudi razliฤne minerale, kot so kalij, ลพelezo, mangan, magnezij in kalcij. Ti minerali so pomembni za zdravje miลกic, kosti, ลพivฤnega sistema in drugih funkcij telesa.

Sestavine za kremne rezine z ribezom

Biskvit

  • 2 dcl ribezovih jagod
  • 5 jajc
  • ลกฤepec soli
  • 25 dkg sladkorja
  • vaniljev sladkor
  • 1/2 ลพliฤke naribane limonine skorjice
  • 1 dcl olja
  • 180 ml tekoฤega jogurta
  • 30 dkg moke
  • 1 pecilni praลกek
  • 2 ลพlice kakava

Za kremo

  • 2 dcl ribezovih jagod
  • 2 vaniljeva pudinga
  • 4 dcl mleka
  • 6 ลพlic sladkorja
  • 20 dkg kremnega sira

Ribezov ลพele

  • 2 dcl ribezovih jagod
  • 1 dcl sladkorja
  • nekaj ลพlic vode
  • 1/2 ลพliฤke limoninega soka

Postopek

1Ribezove jagode neลพno potrgamo s pecljev, operemo in posuลกimo na papirnati brisaฤki. Peฤico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

2Iz beljakov in ลกฤepca soli stepemo sneg in ga damo na stran, da poฤaka. Penasto umeลกamo rumenjake s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in limonino skorjico. Dodamo olje in jogurt. Moko presejemo skupaj s pecilnim praลกkom in v posodo za meลกanje dodamo ลกe njo. Neลพno, z lopatko umeลกamo tudi sneg od beljaka.

3Testo razdelimo na dva enaka dela, vsak del naj bo v svoji posodi. Eni poloviฤki testa dodamo presejan kakav v prahu in dobro premeลกamo. V obe posodi dodamo tudi ribez – v vsako posodo po en deciliter in ga neลพno, za prav kratek ฤas umeลกamo v testo.

4Na namaลกฤen in pomokan pekaฤ testo vlivamo z ลพlico. Na sredino pekaฤa damo ลพlico temnega testa, na tega ลพlico svetlega testa in izmeniฤno naprej, dokler nam ne zmanjka testa. Testo se bo samo razlezlo do roba pekaฤa, kar pogumno naprej. Peฤe naj se 30 minut na 180 stopinj.

5Nadaljujemo s pripravo ribezovega ลพeleja. Damo ga v posodo in na srednji plin, dodamo ลกe ลพlico vode in sladkor ter kuhamo pribliลพno 15 minut, da se ribez zgosti. Kuhan ribez prepasiramo skozi sito.

6V kozarec mleka gladko umeลกamo 2 vaniljeva podinga in sladkor ter zmes skuhamo v preostali koliฤini mleka. V ลกe vroฤ, skuhan puding umeลกamo kremni sir. Lahko dodamo tudi prej pripravljeni ลพele od ribeza. Ko se krema ohladi, ji primeลกamo ลกe sveลพ ribez.

7S kremo premaลพemo biskvit in ga damo v hladilnik, kjer naj poฤiva do naslednjega dne. Ko ga vzamemo iz hladilnika, lahko ta bogat ribezov kolaฤ okrasimo tudi s stepeno smetano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite