Jugoslovansko pecivo predstavlja ne le okusno slaščico, ampak tudi del kulturne dediščine in zgodovinske povezanosti Balkanskega polotoka. Ta preprosta, a okusna jed v sebi združuje različne kulinarične vplive, ki so prepleteni v bogatem kulturnem tapiseriju nekdanje Jugoslavije.
Pecivo je lahko odlična izbira za različne priložnosti – od družinskih proslav do prazničnih obdobij, in je odličen način za spoznavanje gostoljubnosti in tradicij, ki so zaznamovale to geografsko območje.
Sestavine za jugoslovansko pecivo
Za biskvit
- 4 jajca
- 200 g ostre moke
- 1 pecilni prašek
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 130 ml olja
- 130 ml vode
Za nadev
- 1 kg jabolk
- 200 g sladkorja
- 2 vaniljeva pudinga
- 1 l vode
- 500 ml sladke smetane
Postopek
Za biskvit
1Ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov in sladkorja napravimo trd sneg. V stepene rumenjake umešamo vaniljev slador. Dobro premešamo, nato počasi dodajamo najprej olje, nato še vodo. Moko premešamo s pecilnim praškom, presejemo in prav tako počasi dodajamo masi. Dobljeno gladko zmes počasi, z občutkom umešamo v trd sneg beljakov.
2Vse skupaj prelijemo v pomaščen in pomokan pekač. Pečemo v predhodno ogreti pečici 20-25 min na 180 °C.
Za jabolčni nadev
3V 900 ml vode damo sladkor. Ko se ta stopi, dodamo jabolka, ki smo jih predhodno olupili in narezali na en centimeter velike koščke. Naj se kuhajo 20 min. V 100 ml vode zmešamo puding, ki ga zakuhamo v jabolka. Vse skupaj mešamo na zmernem ognju približno tri minute.
4Še vročo zmes prelijemo na pečen biskvit in dobro ohladimo. Ohlajeno pecivo okrasimo po želji, lahko samo s smetano – kot na sliki.