This post is also available in: 
    English (Angleščina)    
Hrvatski (Hrvaški)    
Deutsch (Nemščina)    
Italiano (Italijanski)
Domači pelinkovec je tradicionalni slovenski zeliščni liker, ki združuje grenak okus pelina in prijetno sladkobo karamela. Zaradi skrbne priprave ima zelo malo tujona in je primeren kot aperitiv ali digestiv. Recept izhaja iz starih ljudskih običajev, ko so pelin uporabljali za boljšo prebavo in spodbujanje apetita.
Sestavine za domači pelinkovec (približno 1,5 litra)
- 4 vejice svežega pelina (nabranega pred cvetenjem)
- 2,5 dl vode
- 500 g sladkorja
- 1 liter žganja ali vodke (po možnosti domače ali kvalitetne)
Postopek
1Pelin naberite v suhem in sončnem vremenu na neonesnaženih področjih. Liste in vršičke narežite na majhne koščke.
2Vodo zavrite in z njo prelijte nasekljan pelin. Pustite stati 30 minut, nato precedite skozi gazo in dobro ožamete, da iztisnete vso tekočino.
3Sladkor karamelizirajte v loncu do zlato rjave barve, nato dodajte pelinov čaj. Kuhajte še nekaj minut, da se sladkor popolnoma raztopi.
4Mešanico odstavite in ohladite. Med hlajenjem večkrat premešajte, da se karamela lepo poveže s čajem.
5V ohlajeno zmes prilijte žganje ali vodko, dobro premešajte in prelijte v čiste steklenice.
6Pustite stati vsaj teden dni v temnem in hladnem prostoru, da se arome prepojijo. Nato je domači pelinkovec pripravljen za uživanje.
Nasveti za popolni domači pelinkovec
• Za intenzivnejši okus uporabite več pelina, za nežnejšega pa manj.
 • Pelin lahko pred uporabo na hitro posušite – tako bo imel še bolj aromatičen vonj.
 • Liker se odlično poda k limonini rezini ali s kocko ledu.
 • Za darilo ga lahko nalijete v manjše stekleničke in okrasite z domačo etiketo.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Zakaj je pelinkovec grenak?
Grenak okus prihaja iz naravnih sestavin pelina in blagih aromatičnih snovi, ki spodbujajo prebavo.
Ali je tujon v domačem pelinkovcu nevaren?
Pri pripravi domačega pelinkovca se pelin najprej namoči v vroči vodi, zato se večina tujona izloči in nato razredči z alkoholom. Končni liker vsebuje le zelo majhne količine tujona. Kljub temu je priporočljivo piti zmerno, saj pelinkovec še vedno vsebuje alkohol.
Kaj lahko naredim z ostanki pelina?
Ostanke lahko posušite in uporabite za čaje ali kot dodatek drugim zeliščnim likerjem.
Kaj postreči zraven pelinkovca?
Najbolje ga je postreči ohlajenega kot aperitiv ali digestiv. Lepo se poda k oreščkom, suhemu sadju in domačim sladicam.
