Rezanci z jurčki in s kozicami

Znam svetuje

Med Italijani se rezanci z jurčki in s kozicami imenujejo “mare e monti”, kar pomeni rezanci morja in gora. Uporabite sveže jurčke in kozice, okus bo mnogo boljši.

Sestavine

  • 300 g jajčnih rezancev
  • 200 g svežih jurčkov
  • 200 g kozic
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1 manjši paradižnik
  • 1 vejica svežega timijana
  • 2 stroka česna
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja
  • 100 ml sladke smetane
  • 1 žlička soli in ¼ žličke popra
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana

Postopek

1Kozicam odstranimo glave in lupino. Z ostrim nožem zarežemo hrbet kozic in odstranimo črno drobovje. Očiščene speremo s tekočo vodo.

2Jurčke temeljito očistimo s ščetko ali mehko krpo in narežemo na manjše koščke.

3V večji lonec damo žlico oljčnega olja, glave in lupine kozic in jih popečemo. V lonec damo še na pol prerezan paradižnik in vejico timijana, zalijemo z litrom vode in kuhamo 10 minut. Nato osnovo precedimo, ponovno zavremo, posolimo in v njej kuhamo rezance toliko časa, kot je navedeno na embalaži.

4Medtem pripravimo še omako. Preostalo oljčno olje v ponvi segrejemo, dodamo stroka česna in peteršilj, ko se olje segreje pa v ponev stresemo še kozice in jurčke.

5Na močnem ognju vse hitro precvremo, solimo in popramo ter zalijemo z belim vinom.

6Na močnem ognju, ob stalnem mešanju, pražimo nekaj minut, da povre ves alkohol. Zalijemo s sladko smetano in prevremo.

7Kuhane rezance odcedimo in stresemo v omako iz jurčkov in kozic. Dobro premešamo in postrežemo s sveže naribanim parmezanom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite