Med Italijani se rezanci z jurčki in s kozicami imenujejo “mare e monti”, kar pomeni rezanci morja in gora. Uporabite sveže jurčke in kozice, okus bo mnogo boljši.
Sestavine
- 300 g jajčnih rezancev
- 200 g svežih jurčkov
- 200 g kozic
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1 manjši paradižnik
- 1 vejica svežega timijana
- 2 stroka česna
- 1 dl suhega belega vina
- 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja
- 100 ml sladke smetane
- 1 žlička soli in ¼ žličke popra
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
Postopek
1Kozicam odstranimo glave in lupino. Z ostrim nožem zarežemo hrbet kozic in odstranimo črno drobovje. Očiščene speremo s tekočo vodo.
2Jurčke temeljito očistimo s ščetko ali mehko krpo in narežemo na manjše koščke.
3V večji lonec damo žlico oljčnega olja, glave in lupine kozic in jih popečemo. V lonec damo še na pol prerezan paradižnik in vejico timijana, zalijemo z litrom vode in kuhamo 10 minut. Nato osnovo precedimo, ponovno zavremo, posolimo in v njej kuhamo rezance toliko časa, kot je navedeno na embalaži.
4Medtem pripravimo še omako. Preostalo oljčno olje v ponvi segrejemo, dodamo stroka česna in peteršilj, ko se olje segreje pa v ponev stresemo še kozice in jurčke.
5Na močnem ognju vse hitro precvremo, solimo in popramo ter zalijemo z belim vinom.
6Na močnem ognju, ob stalnem mešanju, pražimo nekaj minut, da povre ves alkohol. Zalijemo s sladko smetano in prevremo.
7Kuhane rezance odcedimo in stresemo v omako iz jurčkov in kozic. Dobro premešamo in postrežemo s sveže naribanim parmezanom.