Rumene grive z lahkoto zamenjamo s strupeno bledo grivo, zato naj jih nabirajo samo izkušeni gobarji. Nabiramo samo mlade gobe, ker so si starejše preveč podobne s strupenimi.
Sestavine
- 500 g rumenih griv
- 500 g čebule
- 0,3 dl oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
- 1/4 žličke pekoče paprike
- 1 dl jušne osnove
- 1 žlička soli
- 1 šopek peteršilja
Postopek
1Rumeno grivo temeljito očistimo, večkrat se v njeni notranjosti skrivajo drobne žuželke. Uporabimo mlade gobe. Ker vršički nekoliko grenijo, jih porežemo, mesnati bet narežemo na manjše koščke. Gobe prekuhamo v vreli vodi in vodo zavržemo.
2V ponvi segrejemo olje in na njem pocvremo sesekljano čebulo. Nekoliko jo posolimo, dodamo ščepec sode bikarbone in dušimo, dokler se ne razpusti. Vmes jo zalivamo z jušno osnovo.
3Ko se čebula razpusti in povre vsa tekočino, dodamo nasekljan česen in potresemo s papriko v prahu in pekočo papriko. Če ne maramo preveč začinjene hrane, pekočo papriko izpustimo ali nadomestimo s ščepcem popra. Na kratko podušimo.
4Dodamo še poparjene grive in dušimo nekaj minut, da se zmehčajo. Na koncu primešamo še paradižnikovo mezgo, prekuhamo in potresemo s svežim peteršiljem.
5Postrežemo s kruhom ali kruhovimi cmoki.
Nasvet
Pri uživanju vseh vrst griv odsvetujemo pitje alkoholnih pijač.