Vegetarjanski chilli je odliฤen ฤili brez mesa in prav tako dober kot njegov sorodnik Chilli con carne.
Sestavine
- 1 velik korenฤek
- 1 ฤebula
- 3 stroki ฤesna
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- 2 konzervi belega fiลพola (po 400g)
- 2 konzervi rdeฤega fiลพola
- 400 g olupljenega pardiลพnika
- ลกฤepec ฤilija (ali par kaplijc gorkega ฤilija)
- 1 ลพliฤka mlete kumine
- 1 ลพliฤka posuลกenega origana
- 150 g kisle smetane
Postopek
1Korenje operemo in nareลพemo na majhne kockice. ฤebulo olupimo in nareลพemo na drobno. ฤesen olupimo in sesekljamo na drobno.
2V velikem loncu segrejemo olje, dodamo korenje in ฤebulo ter ob stalnem meลกanju praลพimo okoli 5 minut. Fiลพol zvrnemo na cedilo in pustimo, da se odcedi. Paradiลพnik nareลพemo in ga skupaj z fiลพolom, ฤilijem, kumino in origanom dodamo v lonec.
3Pri nizki temperaturi in obฤasnem meลกanjem kuhamo 10 do 15 minut, da se jed rahlo zgosti.
4ฤili posteลพemo v globok kroลพnik in na porcijo damo eno ลพlico kisle smetane. Kot priloga je primeren sveลพ kruh ali tortilije.
Nasvet
5Tako pripravljen ฤili lahko v primerni posodi shranimo v zmrzovalniku za 3 mesece. V tem ฤasu lehko jed zgubi nekaj svoje pikantnosti, zato pred serviranjem dodamo nekaj kapljic gorkega ฤilija ali pa si ga doda vsak pri mizi.
6ฤe ostane malo ฤilija, ga lahko uporabimo kot omako za testenine ali riลพ. Namesto konzerve fiลพola lahko uporabimo suh fiลพol. Pustimo ga preko noฤi v vodi, nato fiลพol v isti vodi kuhamo 1 uro in pol. ฤe imamo prebavne teลพave, uporabimo sveลพo vodo. Priljubljena mehiลกka narodna jed chilli con carne je lahko okusna tudi brez mesa.