Če boste kdaj za kosilo pripravili gratinirano lazanjo, ne boste veliko zgrešili. Je dobra, nasitna, enostavna.
Sestavine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 2 jedilni žlici olja
- 500 g mešanega mletega mesa
- 1 čajna žlica suhega timijana
- 1 kg paradižnikov
- sol
- poper
- 2 jedilni žlici masla
- 4 jedilne žlice moke
- 500 ml belega vina
- 150 ml mleka
- 500 g listov za lazanjo (nekuhanih)
- 300 g sira
- maščoba za pekač
Postopek
1Čebulo in korenček olupimo in sesekljamo oziroma narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje in v njem podušimo čebulo, da postekleni. Dodamo korenček in mleto meso in dobro popražimo. Umešamo timijan in paradižnike ter solimo in popramo.
2Iz masla in moke naredimo prežganje in ga zalijemo z vinom. Zavremo, da postane kremasto, nato umešamo mleko in solimo. Pečico ogrejemo na 200°C.
3Nekaj omake damo v pomaščeni pekač za narastek, nanjo položimo sloj nekuhanih listov za lazanjo in po njem razporedimo nekaj mase iz mletega mesa. Posujemo s sirom. Postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vsega mesa. Zadnji sloj naj bo iz omake in sira.
4Lazanjo pečemo v pečici okoli 40 minut, da postane zlatorjava.