Gratinirane testenine s smetano nas vedno razvajajo s svojo kremasto teksturo in bogatim okusom. Gratinirane testenine so priljubljena jed, ki nas popelje nazaj v tople objeme domaฤe kuhinje. Ta preprosta in hkrati razkoลกna jed je odliฤna za posebne priloลพnosti ali pa kar tako, ko si ลพelimo razvajati brbonฤice z okusno kombinacijo testenin, smetane in sirove skorjice.
Kaj je gratiniranje?
Gratiniranje je kulinariฤni postopek, pri katerem se hrana peฤe ali zapeฤe v peฤici, obiฤajno pod grelnim elementom ali ลพarom, da se ustvari hrustljava in zlato rjava skorja na vrhu. Ta postopek izboljลกa teksturo in okus hrane ter ustvari privlaฤen videz.
Da je hrana gratinirana, se posuje s sirom, kruลกnimi drobtinami, maslom ali drugimi sestavinami, ki med peฤenjem tvorijo hrustljavo plast na vrhu.
Pogosto uporabljene jedi, ki se gratinirajo, vkljuฤujejo zelenjavne gratine (npr. krompirjev gratin ali brokolijev gratin), testeninske jedi (npr. testenine s sirom), enolonฤnice (npr. zelenjavna enolonฤnica) in celo sladice (npr. jabolฤni krhlji s karamelno skorjo).
Beseda “gratiniran” izvira iz francoske besede “gratin”, kar pomeni “skorja” ali “posuta”. Gratiniranje je priljubljen kulinariฤni postopek, ki se pogosto uporablja za izboljลกanje teksture, videza in okusa jedi, ลกe posebej pri jedeh, ki vsebujejo sestavine, ki se med peฤenjem zapeฤejo in ustvarijo hrustljavo plast na vrhu.
Na kaj moramo paziti, ko gratiniramo jedi?
Pri gratiniranju jedi je pomembno upoลกtevati nekaj kljuฤnih dejavnikov, da doseลพete najboljลกi rezultat:
- Izbira sestavin: Izberite sestavine, ki se dobro gratinirajo, kot so siri, kruลกne drobtine, maslo ali smetana. Prav tako razmislite o kombinaciji drugih sestavin, kot so zelenjava, testenine ali krompir, ki bodo dodale okus in teksturo jedi.
- Velikost in enakomernost: Pripravite enakomerno plast sestavin na vrhu jedi. Nareลพite sestavine na enako velike kose, da se bodo enakomerno spekle in zapekle.
- Prava posoda: Uporabite primerne pekaฤe ali posode za gratiniranje. Posoda naj bo dovolj globoka, da boste lahko ustvarili plast sestavin na vrhu.
- Sestavine na vrhu: Sestavine, ki jih ลพelite gratinirati, razporedite na vrhu jedi. To so lahko nariban sir, kruลกne drobtine, tanke rezine masla ali drugi premazi.
- Nastavite peฤico: Najprej segrejte peฤico na temperaturo, ki je navedena v receptu. ฤe uporabljate ลพar (gril) za gratiniranje, preverite, da je razdalja med ลพarom in jedjo primerna.
- Praลพenje: Spremljajte postopek praลพenja in se prepriฤajte, da se jed ne zaลพge ali preveฤ zapeฤe. ฤe se hrana zaฤne prehitro zapekati, jo lahko pokrijete s folijo, da prepreฤite prekomerno zapeฤenost.
- Spremljanje ฤasa: Gratiniranje je odvisno tudi od ฤasa peke. ฤas se lahko razlikuje glede na vrsto jedi in njeno debelino. Redno preverjajte stanje jedi med peko.
- Konฤni videz: Cilj gratiniranja je ustvariti hrustljavo in zlato rjavo skorjo na vrhu jedi. Ko doseลพete ลพeleni videz in teksturo, jed odstranite iz peฤice.
- Poฤitek: Pustite, da se jed nekaj minut ohladi pred serviranjem. To omogoฤa, da se okusi usedejo in skorja se lahko malo utrdi.
- Previdnost pri odstranjevanju iz peฤice: Uporabite primerne rokavice ali prevleke za peฤico, ko odstranjujete vroฤo posodo iz peฤice, da se izognete opeklinam.
S pravilno pozornostjo do zgornjih vidikov lahko doseลพete odliฤno gratinirane jedi z lepo hrustljavo skorjo, bogatim okusom in privlaฤnim videzom.
Sestavine za gratinirane testenine s smetano
- 500 g poljubnih testenin
- 500 ml sladke smetane
- 200 g naribanega sira (npr. gaude, ali ementalca)
- 60 g sveลพe naribanega parmezana
- 2 stroka ฤesna, drobno nasekljana
- 2 ลพlici masla
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- sol po okusu
- sveลพe mlet ฤrni poper po okusu
- ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka (po ลพelji)
- sveลพa bazilika za okras
- 1 ลพlica masla za pekaฤ
Postopek
1Peฤico segrejte na 200ยฐC. Pripravite pekaฤ za gratiniranje, ki je dovolj velik za koliฤino testenin.
2V veฤjem loncu zavremo vodo ( na 100 g testenin โ 1 liter vode in ยผ ลพliฤke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine po navodilih z embalaลพe, a pazite, da bodo al dente, saj se bodo ลกe dodatno kuhale v peฤici. Kuhane testenine odcedimo in prihranimo 2 dl vode v kateri so se kuhali.
3Medtem pripravimo omako V veliki ponvi segrejmo maslo in oljฤno olje. Dodamo nasekljan ฤesen ter ga popraลพimo, da zadiลกi.
4V ponev dodajte sladko smetano in pustite, da zavre. Dodamo ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka, sol in sveลพe mlet ฤrni poper. Meลกamo nekaj minut, da se omaka nekoliko zgosti.
5Dodajte kuhane testenine v omako in dobro premeลกajte, da se vsi okusi enakomerno premeลกajo, za veฤjo soฤnost, zalijemo z vodo od testenin.
6Vmeลกajte polovico naribanega sira v testenine s smetano. Preverite okus in po potrebi dodajte ลกe sol in poper.
7Testenine enakomerno razporedite v pripravljenem pekaฤu, ki ga rahlo namaลพemo z maslom. Na vrh testenin potresemo preostali naribani sir, ki ga pomeลกamo s parmezanom.
8Pekaฤ postavimo na zgornjo reลกetko in peฤemo testenine pribliลพno 20-25 minut ali dokler se sir lepo stopi in dobi zlato rjavkasto barvo.
9Ko so testenine z sirom pripravljene, jih vzamemo iz peฤice in okrasimo s sveลพo baziliko za dodaten okus in dekoracijo.