Gratinirane testenine s smetano

Znam svetuje

Gratinirane testenine s smetano nas vedno razvajajo s svojo kremasto teksturo in bogatim okusom. Gratinirane testenine so priljubljena jed, ki nas popelje nazaj v tople objeme domaฤe kuhinje. Ta preprosta in hkrati razkoลกna jed je odliฤna za posebne priloลพnosti ali pa kar tako, ko si ลพelimo razvajati brbonฤice z okusno kombinacijo testenin, smetane in sirove skorjice.

Kaj je gratiniranje?

Gratiniranje je kulinariฤni postopek, pri katerem se hrana peฤe ali zapeฤe v peฤici, obiฤajno pod grelnim elementom ali ลพarom, da se ustvari hrustljava in zlato rjava skorja na vrhu. Ta postopek izboljลกa teksturo in okus hrane ter ustvari privlaฤen videz.

Da je hrana gratinirana, se posuje s sirom, kruลกnimi drobtinami, maslom ali drugimi sestavinami, ki med peฤenjem tvorijo hrustljavo plast na vrhu.

Pogosto uporabljene jedi, ki se gratinirajo, vkljuฤujejo zelenjavne gratine (npr. krompirjev gratin ali brokolijev gratin), testeninske jedi (npr. testenine s sirom), enolonฤnice (npr. zelenjavna enolonฤnica) in celo sladice (npr. jabolฤni krhlji s karamelno skorjo).

Beseda “gratiniran” izvira iz francoske besede “gratin”, kar pomeni “skorja” ali “posuta”. Gratiniranje je priljubljen kulinariฤni postopek, ki se pogosto uporablja za izboljลกanje teksture, videza in okusa jedi, ลกe posebej pri jedeh, ki vsebujejo sestavine, ki se med peฤenjem zapeฤejo in ustvarijo hrustljavo plast na vrhu.

Na kaj moramo paziti, ko gratiniramo jedi?

Pri gratiniranju jedi je pomembno upoลกtevati nekaj kljuฤnih dejavnikov, da doseลพete najboljลกi rezultat:

  1. Izbira sestavin: Izberite sestavine, ki se dobro gratinirajo, kot so siri, kruลกne drobtine, maslo ali smetana. Prav tako razmislite o kombinaciji drugih sestavin, kot so zelenjava, testenine ali krompir, ki bodo dodale okus in teksturo jedi.
  2. Velikost in enakomernost: Pripravite enakomerno plast sestavin na vrhu jedi. Nareลพite sestavine na enako velike kose, da se bodo enakomerno spekle in zapekle.
  3. Prava posoda: Uporabite primerne pekaฤe ali posode za gratiniranje. Posoda naj bo dovolj globoka, da boste lahko ustvarili plast sestavin na vrhu.
  4. Sestavine na vrhu: Sestavine, ki jih ลพelite gratinirati, razporedite na vrhu jedi. To so lahko nariban sir, kruลกne drobtine, tanke rezine masla ali drugi premazi.
  5. Nastavite peฤico: Najprej segrejte peฤico na temperaturo, ki je navedena v receptu. ฤŒe uporabljate ลพar (gril) za gratiniranje, preverite, da je razdalja med ลพarom in jedjo primerna.
  6. Praลพenje: Spremljajte postopek praลพenja in se prepriฤajte, da se jed ne zaลพge ali preveฤ zapeฤe. ฤŒe se hrana zaฤne prehitro zapekati, jo lahko pokrijete s folijo, da prepreฤite prekomerno zapeฤenost.
  7. Spremljanje ฤasa: Gratiniranje je odvisno tudi od ฤasa peke. ฤŒas se lahko razlikuje glede na vrsto jedi in njeno debelino. Redno preverjajte stanje jedi med peko.
  8. Konฤni videz: Cilj gratiniranja je ustvariti hrustljavo in zlato rjavo skorjo na vrhu jedi. Ko doseลพete ลพeleni videz in teksturo, jed odstranite iz peฤice.
  9. Poฤitek: Pustite, da se jed nekaj minut ohladi pred serviranjem. To omogoฤa, da se okusi usedejo in skorja se lahko malo utrdi.
  10. Previdnost pri odstranjevanju iz peฤice: Uporabite primerne rokavice ali prevleke za peฤico, ko odstranjujete vroฤo posodo iz peฤice, da se izognete opeklinam.

S pravilno pozornostjo do zgornjih vidikov lahko doseลพete odliฤno gratinirane jedi z lepo hrustljavo skorjo, bogatim okusom in privlaฤnim videzom.

Sestavine za gratinirane testenine s smetano

  • 500 g poljubnih testenin
  • 500 ml sladke smetane
  • 200 g naribanega sira (npr. gaude, ali ementalca)
  • 60 g sveลพe naribanega parmezana
  • 2 stroka ฤesna, drobno nasekljana
  • 2 ลพlici masla
  • 2 ลพlici oljฤnega olja
  • sol po okusu
  • sveลพe mlet ฤrni poper po okusu
  • ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka (po ลพelji)
  • sveลพa bazilika za okras
  • 1 ลพlica masla za pekaฤ

Postopek

1Peฤico segrejte na 200ยฐC. Pripravite pekaฤ za gratiniranje, ki je dovolj velik za koliฤino testenin.

2V veฤjem loncu zavremo vodo ( na 100 g testenin โ€“ 1 liter vode in ยผ  ลพliฤke soli), jo posolimo in v njej skuhamo testenine po navodilih z embalaลพe, a pazite, da bodo al dente, saj se bodo ลกe dodatno kuhale v peฤici. Kuhane testenine odcedimo in prihranimo 2 dl vode v kateri so se kuhali.

3Medtem pripravimo omako V veliki ponvi segrejmo maslo in oljฤno olje. Dodamo nasekljan ฤesen ter ga popraลพimo, da zadiลกi.

4V ponev dodajte sladko smetano in pustite, da zavre. Dodamo ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka, sol in sveลพe mlet ฤrni poper. Meลกamo nekaj minut, da se omaka nekoliko zgosti.

5Dodajte kuhane testenine v omako in dobro premeลกajte, da se vsi okusi enakomerno premeลกajo, za veฤjo soฤnost,  zalijemo z vodo od testenin.

6Vmeลกajte polovico naribanega sira v testenine s smetano. Preverite okus in po potrebi dodajte ลกe sol in poper.

7Testenine enakomerno razporedite v pripravljenem pekaฤu, ki ga rahlo namaลพemo z maslom. Na vrh testenin potresemo preostali naribani sir, ki ga pomeลกamo s parmezanom.

8Pekaฤ postavimo na zgornjo reลกetko in peฤemo testenine pribliลพno 20-25 minut ali dokler se sir lepo stopi in dobi zlato rjavkasto barvo.

9Ko so testenine z sirom pripravljene, jih vzamemo iz peฤice in okrasimo s sveลพo baziliko za dodaten okus in dekoracijo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite