Njoki s šparglji in špargljevim pestom je pravo kosilo za sladokusce in seveda za vse ljubitelje špargljev.
Njoke s šparglji in špargljevim pestom je skoraj treba narediti vsako leto, če ste res pravi ljubitelj te delikatesne zelenjave.
Sestavine za njoke s šparglji in špargljevim pestom
- 1 kg njokov
- 400 g špargljev – boljši so divji
- 80 g sveže naribanega parmezana
- 2 stroka česna
- 100 g pinjol ali olupljenih mandljev
- 100 ml oljčnega olja
- 1 šopek sveže mete
- sol
- poper
Postopek
1Pripravimo omako, špargljem odlomimo lesene dele in jih povežemo v ohlapen šopek.
2V večjem loncu zavremo štiri litre vode, krop osolimo in vanj postavimo šopek špargljev tako, da vršički gledajo iz vode. Pokrite kuhamo do mehkega, 4-5 minut.
3Odcedimo, splaknemo pod hladno vodo in odlomimo vršičke, vršičke prihranimo. Vodo, v kateri so se kuhali šparglji, prihranimo, da bomo v njej skuhali njoke.
4Šparglje brez vršičkov, česen, pinjole, parmezan in polovico olja damo v mikser in zmiksamo v gladko pasto.
5Poskusimo, dodamo sol in poper po potrebi, dodamo še preostalo olje in še enkrat zmiksamo.
6Zavremo vodo, v kateri so se kuhali šparglji, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh.
7Kuhane zmešamo s pripravljenim pestom, dodamo še vršičke, premešamo, okrasimo s svežo meto in takoj postrežemo.