Turลกka sladica, ki se je razลกirila po Balkanu in nas razvaja s svojim okusom.
Sestavine
- 1/2 l vode
- 500 g sladkorja
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 700 g jabolk
Nadev
- 150 g sladkorja
- 100 g orehov
- 50 g mandljev
- limonina lupina
- 3 dcl kisle smetane
- sladka smetana
Priprava
1Vodo, sladkor in vaniljev sladkor zmeลกamo in segrejemo. Ko zavre, zloลพimo vanj olupljena jabolka, ki smo jim izrezali peลกฤice, in jih pri zmerni temperaturi kuhamo pribliลพno 10 minut. Pazimo, da nam jabolka ne razpadejo.
2Poberemo jih previdno ven in pustimo, da se odcedijo in ohladijo. Ohlajena jabolka napolnimo z nadevom iz sladkorja, mletih orehov in mandljev, nastrgane limonine lupine in stepene kisle smetane.
3Okrasimo jih s stepeno sladko smetano, ฤez lahko potresemo tudi mrvice.