Božični mandljevo-rižev puding

Znam svetuje

Danci mu rečejo Risalamande in je med najbolj priljubljenimi božičnimi sladicami. Od običajnega riževega pudinga ga loči to, da mu dodamo nasekljane mandlje, stepeno sladko smetano in prelijemo s češnjevo omako.

Tradicija na Danskem je taka, da pustijo en mandelj cel in tisti, ki ga najde, dobi darilo.

Sestavine za božični mandljevo-rižev puding

  • 200 g riža arborio
  • 300 ml vode
  • 1 l mleka
  • 1/4 žličke soli
  • 1 vaniljev strok
  • 1 neškropljena limona – lupinica
  • 2 žlici sladkorja
  • 150 g olupljenih in nasekljanih mandljev
  • 500 ml smetane za stepanje
  • 50 g sladkorja
  • 250 g zmrznjenih razkoščičenih češenj
  • 40 g sladkorja
  • 1 žica limoninega soka
  • 1 dl vode
  • 10 g jedilnega škroba – Gustina
  • 1 žlica masla

Postopek

1Najprej naredimo češnjevo omako. Češnje, vodo, sladkor, limonin sok in maslo damo v manjšo kozico, pristavimo na ogenj in zavremo. Kuhamo 3-4 minute, odvzamemo nekaj žlic soka, ga zmešamo s škrobom in zlijemo nazaj v omako. Ob stalnem mešanju kuhamo še minuto ali dve, da se omaka zgosti. Odstavimo z ognja, ohladimo, pokrijemo in shranimo v hladilniku. Lahko jo hranimo teden dni.

2V večjem loncu zavremo riž, sol, limonino lupinico, sladkor in vodo. Vaniljev strok razpolovimo, postrgamo semena in jih, skupaj s strokom, dodamo v riž. Kuhamo 5 minut, da riž vpije vodo, nato zalijemo z mlekom. Pri nizki temperaturi kuhamo še 30-40 minut, večkrat premešamo, da se riž ne prismodi.

3Mandlje za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, nato jih olupimo in nasekljamo. Enega pustimo celega.  Vmešamo jih v riž, odstranimo pa vaniljev strok. Pustimo, da se rižev puding popolnoma ohladi.

4Sladko smetano s sladkorjem čvrsto stepemo.

5Riž se bo medtem strdil, zato ga najprej dobro premešamo, da razbijemo grudice, nato vmešamo stepeno sladko smetano.

6Prelijemo še s češnjevo omako in okusna, kremasta sladica je pripravljena. Postrežemo in počakamo, kdo dobi cel mandelj in s tem darilce.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite