Enostavni, lepi in krhki piškoti, ki jih spečemo za božične praznike. Sama priprava je malce zamudna, a zelo enostavna: potrebujete le malo dobre volje, nekaj osnovnih sestavin in pečico.
Sestavine
- 600 g mehke bele moke
- 300 g sladkorja
- 400 g mehkega masla
- 2 jajci
- nastrgana lupinica 1 neškropljene limone
- 1 žlička cimeta
- 1 pecilni prašek
- ščepec soli
- 300 g marmelade, najboljša bo jagodna ali malinova
- 1 žlica limoninega soka
- sladkor v prahu za posip
- vaniljev sladkor
Priprava
1Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo na delovno površino. Na sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor, jajce, sol, cimet in limonino lupinico. Na rob narežemo kosmiče masla. S hladnimi rokami dobro zgnetemo gladko testo, zavijemo ga v folijo in postavimo za dve uri v hladilnik, da ga bomo lažje razvaljali.
2Dva pekača obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 180° Celzija. Dva pekača potrebujemo zato, da ko se eden peče, na drugega polagamo piškote. Da se nam ne razlezejo že pred peko, piškote vedno polagamo na hladen pladenj.
3Delovno površino rahlo pomokamo in testo razvaljamo na tri mm debelo ploščo. Pripravimo si tri modelčke zvezdic različnih velikosti. Iz testa izdolbemo zvezdice, vseh velikosti naj bo enako število.
4V primerni razdalji jih polagamo na pekač in pečemo v ogreti pečici 12-15 minut, da se zlato-rumeno obarvajo in zadišijo.
5V lončku segrejemo marmelado in ji dodamo žlico limoninega soka, da dobimo lepo mazljivo zmes. Piškote z marmelado mažemo takoj, ko jih vzamemo iz pečice. Na največjo zvezdico damo žličko marmelade, nanjo pritisnemo tisto srednje velikosti, namažemo z marmelado in na vrh potisnemo najmanjšo. Sladkor v prahu pomešamo z vaniljevim sladkorjem in še malo poprašimo naše zvezdice.
Nasvet
6Uporabimo marmelado rdeče barve, da bo videz naših piškotov lepši.