Pita ob kateri uลพivamo, ne da bi priลพgali peฤico. Pripravili smo manjลกo pito in za recept koliฤine podvojili, da so primerne za pekaฤ premera 28 cm.
Sestavine
- 10 veฤjih fig
Piลกkotno dno
- 350 g piลกkotov
- 100 g mletih orehov
- 210 g stopljenega masla
Nadev
- 250 g pasirane skute
- 200 g navadnega jogurta
- 70 g rjavega sladkorja
- 300 ml smetane za stepanje
- 2 vaniljeva sladkorja
- 2 vreฤki ลพelatini fix
- sok manjลกe limone
Postopek
1Piลกkote zdrobimo, zmeลกamo z mletimi orehi, prelijemo s stopljenim maslom in dobro premeลกamo. Maso z rokami razporedimo po pekaฤu in pritisnemo ob dno in rob.
2Skuto, jogurt, oba sladkorja in limonin sok z elektriฤno metlico dobro zmeลกamo med seboj. Smetano ฤvrsto stepemo in jo z lopatko vmeลกamo v kremo.
3ลฝelatino fix z metlico vmeลกamo v kremo in jo enakomerno razporedimo po piลกkotnem dnu. Pito postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, lahko tudi ฤez noฤ. Preden jo postreลพemo, jo okrasimo s sveลพimi, narezanimi figami in po ลพelji prelijemo z malo medu.