Pita ob kateri uživamo, ne da bi prižgali pečico. Pripravili smo manjšo pito in za recept količine podvojili, da so primerne za pekač premera 28 cm.
Sestavine
- 10 večjih fig
Piškotno dno
- 350 g piškotov
- 100 g mletih orehov
- 210 g stopljenega masla
Nadev
- 250 g pasirane skute
- 200 g navadnega jogurta
- 70 g rjavega sladkorja
- 300 ml smetane za stepanje
- 2 vaniljeva sladkorja
- 2 vrečki želatini fix
- sok manjše limone
Postopek
1Piškote zdrobimo, zmešamo z mletimi orehi, prelijemo s stopljenim maslom in dobro premešamo. Maso z rokami razporedimo po pekaču in pritisnemo ob dno in rob.
2Skuto, jogurt, oba sladkorja in limonin sok z električno metlico dobro zmešamo med seboj. Smetano čvrsto stepemo in jo z lopatko vmešamo v kremo.
3Želatino fix z metlico vmešamo v kremo in jo enakomerno razporedimo po piškotnem dnu. Pito postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, lahko tudi čez noč. Preden jo postrežemo, jo okrasimo s svežimi, narezanimi figami in po želji prelijemo z malo medu.