Za ta kolaฤ uporabimo sveลพe fige, ki so nam poleti na dosegu roke. Ta sadeลพ pa lahko tudi zamrznemo in si ga tako privoลกฤimo ฤez vse leto.
Sestavine
- 5 veฤjih ali 6 manjลกih fig
- 2 jajci
- 120 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 125 g masla
- 200 g ฤvrstega jogurta
- limonina lupinica
- 250 g gladke moke
- 1/2 pecilnega praลกka
- ลกฤepec soli
- 1/2 kavne ลพliฤke sode bikarbone
- za vrh noลพa cimeta v prahu
Postopek
1Maslo segrejte na sobno temperaturo. Ko je mehko, vzemite v roke meลกalnik in mu med meลกanjem dodajajte sladkor in vaniljev sladkor, obe jajci in limonino lupinico. Na koncu dodajte jogurt.
2Moko skupaj s pecilnim praลกkom, soljo in sodo bikarbono presejte skozi sito. Zatem vse primeลกajmo mokri zmesi.
3Vzamite pekaฤ, mi smo pekli v podolgovatem, dober bo tudi tortni. Zmes poravnajte, peฤico segrejte na 170 stopinj Celzija.
4Fige razreลพite na ฤetrtine. Zloลพite jih po vrhu biskvita ter jih neลพno potisnite vanj. V tem trenutku se lahko odloฤite in poskusite naslednji dodatek: biskvit posipajte s kristalnim sladkorjem. Ob koncu peฤenja vam bo dal hrustljavo skorjico.
5Peฤite 45-50 minut na 160/170 ยฐC.