Recept za kruhov puding je eden od naฤinov, kako porabiti star kruh. Pripravite to odliฤno in poceni sladico za nedeljski zajtrk ter razvajajte svoje najdraลพje.
Sestavine za kruhov puding
- 8 rezin starega belega kruha
- 1 l mleka
- 3 velika jajca
- 300 g sladkorja
- 100 g rozin
- 1 ฤajna ลพiฤka cimeta
- 2 ลพliฤki vaniljevega ekstrakta
- 1/2 ฤajne ลพliฤke muลกkatnega oreลกka
- 3 ลพlice stopljenega masla
Postopek
1Za vsaj dve uri prej rozine namoฤimo v deciliter vode, ki ji primeลกamo sok pol limone in ลพliฤko vaniljevega ekstrakta. ฤe pripravljamo sladico za odrasle, rozine lahko namoฤimo v rumu.
2Kruh nareลพemo na 1,5 cm velike kocke. Bolje je, ฤe imamo star kruh, sveลพega in narezanega najprej za 10 minut postavimo v peฤico, segreto na 100ยฐC.
3Kruhove kocke stresemo v veliko skledo in prelijemo z mlekom. Pustimo pribliลพno 20 minut, da kruh vpije vse mleko. Vmes ga nekajkrat malo potlaฤimo v mleko. ฤe ostane mleko v skledi, ko je kruh ลพe dodobra namoฤen, ga odlijemo.
4Peฤico segrejemo na 180ยฐC.
5V skledi stepamo jajca s sladkorjem, vaniljo, cimetom in muลกkatnim oreลกฤkom toliko ฤasa, da se sladkor stopi. Dodamo ลกe namoฤene rozine in vse skupaj zlijemo k namoฤenemu kruhu in dobro premeลกamo.
6S stopljenim maslom namaลพemo pekaฤ velikosti 23×35 cm in vanj vlijemo pripravljeno maso. Peฤemo 40-45 minut, dokler ne postane zlato rjave barve.
7Ponudimo lahko z vaniljevo ali karamelno omako, stepeno sladko smetano ali brez vsega. Najboljลกa je ลกe topla.