Recept za kruhov puding je eden od načinov, kako porabiti star kruh. Pripravite to odlično in poceni sladico za nedeljski zajtrk ter razvajajte svoje najdražje.
Sestavine za kruhov puding
- 8 rezin starega belega kruha
- 1 l mleka
- 3 velika jajca
- 300 g sladkorja
- 100 g rozin
- 1 čajna žička cimeta
- 2 žlički vaniljevega ekstrakta
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreška
- 3 žlice stopljenega masla
Postopek
1Za vsaj dve uri prej rozine namočimo v deciliter vode, ki ji primešamo sok pol limone in žličko vaniljevega ekstrakta. Če pripravljamo sladico za odrasle, rozine lahko namočimo v rumu.
2Kruh narežemo na 1,5 cm velike kocke. Bolje je, če imamo star kruh, svežega in narezanega najprej za 10 minut postavimo v pečico, segreto na 100°C.
3Kruhove kocke stresemo v veliko skledo in prelijemo z mlekom. Pustimo približno 20 minut, da kruh vpije vse mleko. Vmes ga nekajkrat malo potlačimo v mleko. Če ostane mleko v skledi, ko je kruh že dodobra namočen, ga odlijemo.
4Pečico segrejemo na 180°C.
5V skledi stepamo jajca s sladkorjem, vaniljo, cimetom in muškatnim oreščkom toliko časa, da se sladkor stopi. Dodamo še namočene rozine in vse skupaj zlijemo k namočenemu kruhu in dobro premešamo.
6S stopljenim maslom namažemo pekač velikosti 23×35 cm in vanj vlijemo pripravljeno maso. Pečemo 40-45 minut, dokler ne postane zlato rjave barve.
7Ponudimo lahko z vaniljevo ali karamelno omako, stepeno sladko smetano ali brez vsega. Najboljša je še topla.