Testo za burek – skrivnost mehkih, hrustljavih in popolnih plasti

Znam svetuje

Testo za burek โ€“ skrivnost mehkih, hrustljavih in popolnih plasti je osnova prave domaฤe mojstrovine, ki nas popelje v vonj sveลพe peฤenega bureka, kot ga poznamo z balkanskih ulic. Le iz nekaj osnovnih sestavin โ€“ moke, vode, soli, kisa in olja โ€“ nastane ฤudeลพno voljno testo, ki se pod prsti spreminja v svilnato tanko plast. Potrebujete le malo potrpeลพljivosti, obฤutek v rokah in ลพeljo po domaฤem okusu, ki razvaja vse ฤute.

Sestavine za testo za burek

  • 500 g moke
  • 4 ลพlice olja
  • 3 dl mlaฤne vode
  • 1 ลพliฤka soli
  • 2 ลพliฤki svetlega kisa

Postopek priprave

1V veฤjo skledo presejte moko in na sredini naredite jamico. Vanjo vlijte olje, dodajte kis, nato v mlaฤni vodi raztopite sol. Vodo dolivajte postopoma ter zaฤnite z rokami povezovati sestavine, dokler ne dobite enotnega testa.

2Ko dolijete vso vodo, zaฤnite testo gnesti. Gnetite vsaj 10 minut, da postane gladko, voljno in proลพno. ฤŒe se vam lepรญ, si roke rahlo naoljite. Med gnetenjem ga nekajkrat udarite ob pult โ€“ tako postane ลกe bolj elastiฤno.

3Iz testa oblikujte hlebฤek, ga premaลพite z oljem in poloลพite v skledo, ki ste jo prav tako naoljili. Pokrijte s krpo in pustite poฤivati vsaj eno uro, da se gluten sprosti in testo postane mehko kot svila.

4Na veฤjo mizo razgrnite prt in ga rahlo pomokajte. Spoฤito testo poloลพite na sredino, ga rahlo razvaljajte in med valjanjem veฤkrat obrnite, da ohrani obliko in se ne trga.

5Ko je testo tanko, ga dvigujte s pomoฤjo valjarja, da se pod lastno teลพo naravno razteza. Nato z rokami (s hrbtno stranjo) zaฤnite vleฤi od sredine proti robovom โ€“ neลพno in enakomerno. Testo mora postati skoraj prozorno, da skozi njega vidite vzorec prta.

6Robove, kjer je testo debelejลกe, odreลพite. ฤŒe se testo med vleฤenjem krฤi, ga premaลพite z oljem in pustite nekaj minut poฤivati โ€“ nato ga boste laลพje raztegnili.

7Ko je testo popolnoma tanko, ga poลกkropite z oljem in ga neลพno razmaลพite po celotni povrลกini. Tako bo ostalo mehko in proลพno tudi med zavijanjem.

8Po ลพelji ga nadevajte z mesnim, sirovim ali zelenjavnim nadevom, nato s pomoฤjo prta zavijte v dolgo rolo in oblikujte v polลพka. Speฤeni burek bo hrustljav na zunaj, znotraj pa neลพno soฤen โ€“ tak, kot mora biti pravi domaฤi burek.

Nasveti za popolno testo za burek

โ€ข Naj bo voda mlaฤna, ne vroฤa โ€“ tako se sestavine lepo poveลพejo.
โ€ข Uporabite gladko moko tipa 500, saj daje testo najboljลกo proลพnost.
โ€ข Testo med poฤivanjem dobro premaลพite z oljem, da se ne izsuลกi.
โ€ข Razvlecite ga na prtu โ€“ tako ga boste laลพje zavili in premikali.
โ€ข ฤŒe pripravljate veฤ burekov, testo lahko razdelite na manjลกe hlebฤke in jih poฤasi vleฤete enega za drugim.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Zakaj testo za burek potrebuje poฤitek?

Poฤitek omogoฤi, da se gluten v testu sprosti, testo pa postane mehkejลกe in laลพje raztegljivo. ฤŒe poฤitka preskoฤite, se testo pri vleฤenju rada trga ali krฤi.

Ali lahko testo pripravim vnaprej?

Seveda. Testo lahko shranite v hladilniku do 24 ur, le premaลพite ga z oljem in pokrijte s folijo, da se ne izsuลกi. Pred uporabo ga pustite, da doseลพe sobno temperaturo.

Katera moka je najboljลกa za vleฤeno testo?

Najbolje se obnese klasiฤna bela pลกeniฤna moka tipa 500. ฤŒe ลพelite bolj rahlo testo, lahko zamenjate 1โ€“2 ลพlici moke z ostro moko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite