Testo za burek โ skrivnost mehkih, hrustljavih in popolnih plasti je osnova prave domaฤe mojstrovine, ki nas popelje v vonj sveลพe peฤenega bureka, kot ga poznamo z balkanskih ulic. Le iz nekaj osnovnih sestavin โ moke, vode, soli, kisa in olja โ nastane ฤudeลพno voljno testo, ki se pod prsti spreminja v svilnato tanko plast. Potrebujete le malo potrpeลพljivosti, obฤutek v rokah in ลพeljo po domaฤem okusu, ki razvaja vse ฤute.
Sestavine za testo za burek
- 500 g moke
- 4 ลพlice olja
- 3 dl mlaฤne vode
- 1 ลพliฤka soli
- 2 ลพliฤki svetlega kisa
Postopek priprave
1V veฤjo skledo presejte moko in na sredini naredite jamico. Vanjo vlijte olje, dodajte kis, nato v mlaฤni vodi raztopite sol. Vodo dolivajte postopoma ter zaฤnite z rokami povezovati sestavine, dokler ne dobite enotnega testa.
2Ko dolijete vso vodo, zaฤnite testo gnesti. Gnetite vsaj 10 minut, da postane gladko, voljno in proลพno. ฤe se vam lepรญ, si roke rahlo naoljite. Med gnetenjem ga nekajkrat udarite ob pult โ tako postane ลกe bolj elastiฤno.
3Iz testa oblikujte hlebฤek, ga premaลพite z oljem in poloลพite v skledo, ki ste jo prav tako naoljili. Pokrijte s krpo in pustite poฤivati vsaj eno uro, da se gluten sprosti in testo postane mehko kot svila.
4Na veฤjo mizo razgrnite prt in ga rahlo pomokajte. Spoฤito testo poloลพite na sredino, ga rahlo razvaljajte in med valjanjem veฤkrat obrnite, da ohrani obliko in se ne trga.
5Ko je testo tanko, ga dvigujte s pomoฤjo valjarja, da se pod lastno teลพo naravno razteza. Nato z rokami (s hrbtno stranjo) zaฤnite vleฤi od sredine proti robovom โ neลพno in enakomerno. Testo mora postati skoraj prozorno, da skozi njega vidite vzorec prta.
6Robove, kjer je testo debelejลกe, odreลพite. ฤe se testo med vleฤenjem krฤi, ga premaลพite z oljem in pustite nekaj minut poฤivati โ nato ga boste laลพje raztegnili.
7Ko je testo popolnoma tanko, ga poลกkropite z oljem in ga neลพno razmaลพite po celotni povrลกini. Tako bo ostalo mehko in proลพno tudi med zavijanjem.
8Po ลพelji ga nadevajte z mesnim, sirovim ali zelenjavnim nadevom, nato s pomoฤjo prta zavijte v dolgo rolo in oblikujte v polลพka. Speฤeni burek bo hrustljav na zunaj, znotraj pa neลพno soฤen โ tak, kot mora biti pravi domaฤi burek.
Nasveti za popolno testo za burek
โข Naj bo voda mlaฤna, ne vroฤa โ tako se sestavine lepo poveลพejo.
โข Uporabite gladko moko tipa 500, saj daje testo najboljลกo proลพnost.
โข Testo med poฤivanjem dobro premaลพite z oljem, da se ne izsuลกi.
โข Razvlecite ga na prtu โ tako ga boste laลพje zavili in premikali.
โข ฤe pripravljate veฤ burekov, testo lahko razdelite na manjลกe hlebฤke in jih poฤasi vleฤete enega za drugim.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Zakaj testo za burek potrebuje poฤitek?
Poฤitek omogoฤi, da se gluten v testu sprosti, testo pa postane mehkejลกe in laลพje raztegljivo. ฤe poฤitka preskoฤite, se testo pri vleฤenju rada trga ali krฤi.
Ali lahko testo pripravim vnaprej?
Seveda. Testo lahko shranite v hladilniku do 24 ur, le premaลพite ga z oljem in pokrijte s folijo, da se ne izsuลกi. Pred uporabo ga pustite, da doseลพe sobno temperaturo.
Katera moka je najboljลกa za vleฤeno testo?
Najbolje se obnese klasiฤna bela pลกeniฤna moka tipa 500. ฤe ลพelite bolj rahlo testo, lahko zamenjate 1โ2 ลพlici moke z ostro moko.