Sveža in lahka, pa vendar izjemno okusna predjed, ki jo pripravimo za uvod v slavnostno večerjo.
Sestavine
- 800 g velikih, svežih kozic
- 100 g solate – ledenke
- 60 g čebule
- 10 češnjevih paradižnikov
- 70 g majoneze
- 70 g kečapa
- 1 žlička pekoče omake ali ½ žličke zmlete pekoče paprike
- 2 žlici limoninega soka
- sol in poper po okusu
- 2 žlici oljčnega olja – lahko izpustimo
- nekaj vejic svežega koprca ali peteršilja
Postopek
1Kozicam odstranimo glavo, jih olupimo, odstranimo temno nitko in speremo pod tekočo vodo. V večjem loncu zavremo vodo, jo malo posolimo in v njej kozice blanširamo dve minuti. Odcedimo jih in ohladimo.
2Medtem nasekljamo čebulo, solato operemo in narežemo na trakove. Češnjev paradižnik operemo in prerežemo na polovice. Zelenjavo damo v skledo, posolimo, popopramo, prelijemo z limoninim sokom, dobro premešamo in razdelimo v kozarce. Lahko dodamo tudi žlico ali dve oljčnega olja.
3Majonezo in kečap zmešamo, da dobimo enotno, rožnato omako. Začinimo jo s pekočo papriko ali pekočo omako.
4V kozarce razporedimo še kuhane in ohlajene kozice, prelijemo z rožnato omako in postrežemo. Po vrhu okrasimo s svežim koprcem ali peteršiljem.