Ocvirkova potica

Znam svetuje

Za nekoga najboljša potica je prav ocvirkova potica. Ne motijo se.

Sestavine za ocvirkovo potico

  • 800 g mehke bele moke
  • 400 ml mlačnega mleka
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 4 jajca
  • 200 g ocvirkov
  • 200 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja za premaz

Priprava

1Pripravimo kvasec, v decilitru mlačnega mleka raztopimo sladkor, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut.

2Moko presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, jajca,  preostalo mleko na rob pa potresemo sol in razporedimo maslo. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z električnim mešalnikom, toliko časa, da testo samo odstopi od posode, nato pa gnetemo še na roke, toliko časa, da se ne lepi več.

3Oblikujemo hlebček in ga  pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati približno pol ure, da naraste na dvojni volumen.

4Med vzhajanjem ocvirke malo popražimo na svinjski masti.

5Vzhajano testo razvaljamo približno na pol cm debelo, po njem razporedimo ocvirke, malo pokapamo z maščobo v kateri smo cvrli ocvirke in zavijemo kot potico. Postavimo ga v pekač in pustimo vzhajati še približno pol ure.

6Vzhajanega premažemo z oljčnim oljem in damo v predgreto pečico na 200 °C za približno 10 minut. Po tem času znižamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 40 min. Če se skorja preveč hitro peče, oziroma preveč porjavi, pokrijemo s peki papirjem.

7Pečenega vzamemo iz pekača in malo ohladimo, najboljši je še mlačen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite