Za nekoga najboljลกa potica je prav ocvirkova potica. Ne motijo se.
Sestavine za ocvirkovo potico
- 800 g mehke bele moke
- 400 ml mlaฤnega mleka
- 1 kocka sveลพega kvasa
- 1 ลพliฤka sladkorja
- 2 ลพliฤki soli
- 4 jajca
- 200 g ocvirkov
- 200 g masla
- 2 ลพlici oljฤnega olja za premaz
Priprava
1Pripravimo kvasec, v decilitru mlaฤnega mleka raztopimo sladkor, dodamo ลพliฤko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja pribliลพno 15 minut.
2Moko presejemo v veฤjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, jajca, preostalo mleko na rob pa potresemo sol in razporedimo maslo. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z elektriฤnim meลกalnikom, toliko ฤasa, da testo samo odstopi od posode, nato pa gnetemo ลกe na roke, toliko ฤasa, da se ne lepi veฤ.
3Oblikujemo hlebฤek in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati pribliลพno pol ure, da naraste na dvojni volumen.
4Med vzhajanjem ocvirke malo popraลพimo na svinjski masti.
5Vzhajano testo razvaljamo pribliลพno na pol cm debelo, po njem razporedimo ocvirke, malo pokapamo z maลกฤobo v kateri smo cvrli ocvirke in zavijemo kot potico. Postavimo ga v pekaฤ in pustimo vzhajati ลกe pribliลพno pol ure.
6Vzhajanega premaลพemo z oljฤnim oljem in damo v predgreto peฤico na 200 ยฐC za pribliลพno 10 minut. Po tem ฤasu zniลพamo temperaturo na 180 ยฐC in peฤemo ลกe 40 min. ฤe se skorja preveฤ hitro peฤe, oziroma preveฤ porjavi, pokrijemo s peki papirjem.
7Peฤenega vzamemo iz pekaฤa in malo ohladimo, najboljลกi je ลกe mlaฤen.