Enolončnica iz jurčkov, kostanja in krompirja

Znam svetuje

This post is also available in: English (Angleščina) Hrvatski (Hrvaški) Deutsch (Nemščina) Italiano (Italijanski)

Enolončnica iz jurčkov, kostanja in krompirja je prava jesenska poslastica, ki združuje zemeljski okus jurčkov s sladkasto aromo kostanja. Gre za krepko in nasitno jed, ki pogreje v hladnejših dneh, obenem pa je odlična izbira za nedeljsko kosilo ali druženje s prijatelji. Kostanj dodaja jedi prijetno sladkobo, jurčki pa globino okusa – kombinacija, ki ji je res težko reči ne.

Sestavine za enolončnico iz jurčkov in kostanja (za 4 osebe)

  • 1 kg krompirja za kuhanje
  • 3 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 300 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
  • 200 g kuhanega kostanja (lahko tudi zamrznjenega)
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • po želji: vejica timijana ali rožmarina za aromo

Postopek

1Kostanj najprej operite in vsak plod križno zarežite. V loncu zavrite liter vode, jo rahlo posolite in dodajte kostanj. Kuhajte približno 20 minut, da se zmehča. Še vročega olupite in polovico pretlačite, polovico pa pustite cele.

2Krompir olupite in narežite na kocke. Jurčke očistite in narežite na lističe. Šalotko in česen drobno nasekljajte.

3V večjem loncu segrejte oljčno olje in na njem popražite šalotko, da postekleni. Dodajte česen, nato pa še narezane jurčke. Pražite nekaj minut, da zadiši in gobe spustijo sok.

4Dodajte krompir, premešajte in takoj zalijte z vročo zelenjavno jušno osnovo. Vmešajte polovico pretlačenega kostanja, začinite s soljo, poprom ter po želji z vejico timijana ali rožmarina. Kuhajte približno 20 minut, da se krompir zmehča in se enolončnica nekoliko zgosti.

5Pred serviranjem v enolončnico dodajte še cele kostanje, po želji posujte s svežim peteršiljem in postrezite vroče.

Nasveti za popolno enolončnico

• Če želite prihraniti čas, uporabite že kuhan in zamrznjen kostanj.
• Jurčke lahko delno nadomestite z drugimi gozdnimi gobami (lisičke, marele), če so na voljo.
• Za bolj kremasto teksturo na koncu dodajte žlico kisle smetane ali kapljico smetane za kuhanje.
• Jedi lahko dodate še pest drobno narezanega peteršilja tik pred serviranjem za svežino.
• Če želite gostejšo enolončnico, pretlačite nekaj krompirjevih kock kar v loncu.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko uporabim zamrznjene jurčke?

Seveda, zamrznjeni jurčki so odlična rešitev, ko svežih ni na voljo. Pred uporabo jih ni treba odmrzovati, le dodajte jih v lonec in kuhajte nekoliko dlje.

Kako shranim ostanke enolončnice?

Ostanke lahko hranite v hladilniku do 2 dni. Jed je naslednji dan še boljša, saj se okusi povežejo. Po želji jo lahko tudi zamrznete.

Kaj ponuditi zraven?

Odlično se poda kos domačega kruha, popečene rezine bagete ali skleda sveže solate. Za popoln jesenski obrok pa kozarec rdečega vina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite