Priloga k mesu ali samostojna jed s skledo zelene solate za manj zahtevne jedce.
Sestavine
- 1 cvetača
- 4 dcl smetane za kuhanje
- 1 dcl mleka
- 2 jajci
- sol
- poper
- muškatni orešček
- parmezan
Postopek
1Cvetačo operemo, odstranimo liste in narežemo na približno enako velike kose. Liste in steblo lahko porabimo ali shranimo in z dodatkom druge zelenjave pripravimo mineštro.
2Cvetke cvetače skuhamo na sopari. Kuhamo približno 15 minut, oziroma do želene mehkobe. Kuhano cvetačo prestavimo v pekač, cvetke zložimo tesno skupaj, lahko se tudi malo prekrivajo.
3V posodi z metlico zmešamo jajca, smetano in mleko, dodamo malo soli, poper in muškatni orešček ter pest naribanega parmezana. Dobro premešamo in prelijemo po cvetači. Po vrhu še dodatno potresemo z naribanim parmezanom in potisnemo v pečico, ki smo jo segreli na 250°C.
4Pečemo približno 15 minut, da se polivka lepo zlato-rumeno zapeče.