Medenjaki

Znam svetuje

Odliฤni medenjaki, ki se kar topijo v ustih, so veฤ kot le piลกkoti, so prazniฤna dobrota, ki nosi v sebi vonj po cimetu, klinฤkih in okusnem medu. Peka medenjakov je dolgoletna prazniฤna tradicija, ki sega stoletja nazaj. Ti slastni piลกkoti so neizogiben del prazniฤnih praznovanj in prinaลกajo obฤutek topline ter veselja v vsak dom.

Iz enakega testa lahko pripravimo prave male umetnije. Od pravljiฤnih hiลกic do ฤudovitih novoletnih okraskov, figuric, skratka, kar vam pade na pamet.

Testu lahko dodajamo razliฤne zaฤimbe, ki so nam vลกeฤ. Odliฤno se poveลพe z ingverjem, muลกkatnim oreลกฤkom ali limonino lupinico.

Tako lahko naenkrat speฤete kar veฤ vrst piลกkotov, pripravite dvojno koliฤino testa, razdelite ga na veฤ delov in v vsakega dodajte drugo zaฤimbo.

Sestavine za medenjake

  • 500 g mehke bele moke
  • 250 g medu
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 100 g masla
  • 2 jajci
  • 1 ลพliฤka sode bikarbone
  • 1 ลพliฤka cimeta
  • ลกฤepec mletih klinฤkov

Postopek

1V veฤjo posodo presejemo moko, ki smo ji dodali sodo bikarbono.

2Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo, med, sladkor, cimet, klinฤke in jajca.

3Gnetemo toliko ฤasa, da se vse sestavine lepo poveลพejo med sabo. Testo zavijemo v folijo in pustimo 2 uri poฤivati v hladilniku.

4Peฤico predgrejemo na 180 ยฐC. Pladenj, v katerem bomo pekli medenjake, obloลพimo s peki papirjem.

5Od testa trgamo koลกฤke, velike pribliลพno za oreh in oblikujemo kroglice. Polagamo jih na pekaฤ. Med njimi mora biti vsaj 2 centimetra prostora, ker bodo malo narasli.

6Peฤemo 12-15 minut, odvisno od peฤice, dokler niso zlato rjavo peฤeni.

7Peฤene ohladimo na pekaฤu, nato jih prestavimo in hranimo v zaprti posodi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite