Odliฤni medenjaki, ki se kar topijo v ustih, so veฤ kot le piลกkoti, so prazniฤna dobrota, ki nosi v sebi vonj po cimetu, klinฤkih in okusnem medu. Peka medenjakov je dolgoletna prazniฤna tradicija, ki sega stoletja nazaj. Ti slastni piลกkoti so neizogiben del prazniฤnih praznovanj in prinaลกajo obฤutek topline ter veselja v vsak dom.
Iz enakega testa lahko pripravimo prave male umetnije. Od pravljiฤnih hiลกic do ฤudovitih novoletnih okraskov, figuric, skratka, kar vam pade na pamet.
Testu lahko dodajamo razliฤne zaฤimbe, ki so nam vลกeฤ. Odliฤno se poveลพe z ingverjem, muลกkatnim oreลกฤkom ali limonino lupinico.
Tako lahko naenkrat speฤete kar veฤ vrst piลกkotov, pripravite dvojno koliฤino testa, razdelite ga na veฤ delov in v vsakega dodajte drugo zaฤimbo.
Sestavine za medenjake
- 500 g mehke bele moke
- 250 g medu
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g masla
- 2 jajci
- 1 ลพliฤka sode bikarbone
- 1 ลพliฤka cimeta
- ลกฤepec mletih klinฤkov
Postopek
1V veฤjo posodo presejemo moko, ki smo ji dodali sodo bikarbono.
2Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo, med, sladkor, cimet, klinฤke in jajca.
3Gnetemo toliko ฤasa, da se vse sestavine lepo poveลพejo med sabo. Testo zavijemo v folijo in pustimo 2 uri poฤivati v hladilniku.
4Peฤico predgrejemo na 180 ยฐC. Pladenj, v katerem bomo pekli medenjake, obloลพimo s peki papirjem.
5Od testa trgamo koลกฤke, velike pribliลพno za oreh in oblikujemo kroglice. Polagamo jih na pekaฤ. Med njimi mora biti vsaj 2 centimetra prostora, ker bodo malo narasli.
6Peฤemo 12-15 minut, odvisno od peฤice, dokler niso zlato rjavo peฤeni.
7Peฤene ohladimo na pekaฤu, nato jih prestavimo in hranimo v zaprti posodi.