Zakaj kuhati doma

Znam svetuje

Zakaj kuhati doma je v zadnjih letih v porastu. Zahvala gre tudi raznim televizijskim oddajam, je zavedanje okoli pravilno pripravljene okusne in zdrave prehrane močno naraslo. S tem je tudi kuhanje obroka znotraj lastnih štirih zidov postalo dosti bolj privlačno. Številne so prednosti doma pripravljene hrane, kot so prihranek in nadzor nad tem, kaj je v našem krožniku. Tudi če niste odličen kuhar/ica in vas mogoče nobena vaja ne bo pripeljala do popolnosti, boste zagotovo sposobni spraviti na mizo krožnike, kakršnih se še marsikatera restavracija ne bi sramovala. Kuhanje je umetnost, ki vam pomaga izraziti samega sebe, razvija ročne spretnosti in ostri čute. Nikoli ni prepozno ali prezgodaj, da začnete kuhati, z malo prakse pa lahko presenetite bližnje ali preživite lep dan z otroki, ki vam bodo doživljenjsko hvaležni za pridobljeno znanje.

Nekaj dobrih razlogov za avanturo med lonci

Prihranite denar

Kuhanje doma vam bo pomagalo prihraniti več denarja. Spomnite se, koliko denarja ste pustili zadnjič v restavraciji, pa poskusite pomisliti, koliko stvari bi lahko za isto vsoto dali v nakupovalni voziček. Če poskusite doma pripraviti eno samo jed, ki so vam jo postregli v restavraciji, in se odpravite po sestavine, boste hitro ugotovili, da bi lahko za ceno dveh solat, ki jih plačate v restavraciji, doma solato jedli cel teden dva krat na dan. Za ceno zrezka ali ribe bi lahko to jed doma skuhali tri ali štiri krat. In če bi pri kakšnem obroku kaj ostalo na mizi, bi lahko to brez zadržkov dali v hladilnik in imeli naslednji dan pripravljen vsaj en hiter obrok.

Prihrani čas

Kuhanje doma prihrani čas. Verjetno se vam zdi, da vam prehranjevanje zunaj vzame manj časa, a to mogoče velja za malice, kjer vam ponudijo že predpripravljene jedi. Res je, določeni recepti zahtevajo dosti časa, nekateri celo veliko znanja in truda, in vendar je večinoma možno v 20 minutah ali pol ure narediti kosilo ali večerjo za celo družino, kar vam vzame zagotovo manj časa kot vožnja in čakanje na vprašanje »ali ste se že za kaj odločili?«. Preprosto jed, kot sta riž in piščanec, lahko pripravite v 30 minutah, testenine z ribo ali zelenjavo pa v le 20 minutah. Recepti, ki zahtevajo daljšo pripravo in kuhanje, pa prihranite za trenutke, ko imate čas in željo, da bi videli začudene obraze za vašo domačo mizo.

Zdravju bolj prijazno

skriva v kozarcu in tudi o svežini ni dvomov. Ni arom, ni barvil, le vaša minuta truda in sadež ali dva, ki ste ju sami izbrali na tržnici ali v trgovini. Zelo enostavno se je izogniti predpripravljeni hrani, kupiti surovine in sam poskrbeti, da bodo na vaših krožnikih le preverjene sestavine in prave količine. Če sami pripravite obrok, boste živeli bolj zdravo.

Nadzor je v vaših rokah

Če sami pripravite obrok, boste natanko vedeli, kaj je na vašem krožniku. Če imate kakšno posebno zdravstveno stanje, kot so razne alergije, kronične bolezni ali drugo, vam ne bo treba poizvedovati kot detektiv pri natakarju. V popolnem miru si boste lahko privoščili vam najljubši krožnik. Če ste za štedilnikom, lahko recept dodelate po vašem okusu ali potrebi. Svoje usode ne prepuščate v roke natakarju, ki je žal pozabil, da so v določenem receptu arašidi ali bela moka.

Okus, lahko prilagodite sebi!

Prepričan sem, da ste že imeli nekaj slabih gostinskih izkušenj. Naročili ste jed, pa vendar v njej niste mogli uživati, ker ni bila tisto, kar ste pričakovali. Ker okus ni bil takšen, kot vam je že kakšen dan hodil po glavi in ste se zaradi tega tudi odločili obiskati restavracijo. No, kuhanje doma vam omogoča, da se vam ob naročanju mešane solate ni treba pregovarjati, kaj naj bo ali ne bo v njej. Ni vam treba pojasnjevati, da želite zrezek v naravni omaki in srednje pečen. Ni vam treba grdo gledati, ker so ga prepekli ali pa se je iz krožnika slišalo »muuuuu«.

Kuhanje doma vam bo pomagalo doseči svojo željeno težo

Priprava obroka je najboljši način za spremljanje telesne teže. Ustrezno boste nahranili svoje telo. Če stojite za krmilom priprave vaših obrokov, boste lahko imeli uravnoteženo prehrano ter možnost priprave obroka glede na želje in potrebe po makro hranilih. Količino beljakovin, ogljikovih hidratov, vlaknin in maščob boste lahko sami že med pripravo sestavili v pravih razmerjih. Hrana v restavracijah je ponavadi bolj mastna in sami nimate nadzora nad količinami, pa niti nad kakovostjo dodanih maščob. Debelost je pogosto povezana z veliko porabo hitre hrane. Če želite obdržati vašo silhueto, pripravite zdravo hrano doma.

Ni omejitev

Za vašo domišljijo ni omejitev. V restavracijah ste vezani na meni, pa še ta pogosto ne premore vsega, kar je na njem napisano. Kuhanje obroka nima omejitev. Pripravite si lahko vse, kar želite – domačo pico, meso ali ribo –, in sicer natanko tako, kot ste si zaželeli. Pa naj bo to solata z avokadom in granatnim jabolkom ali Wellington pečenka.

Je zabavno

Kuhanje je zabavno, če to počnete sami ali v družbi. Priprava obrokov doma je najboljši način, da otroke naučite kuhati. Lahko gledajo in se učijo od vas, lahko vam pomagajo in korak za korakom osvajajo osnovne veščine. Kuhanje ponuja priložnost, da se povežete z ljudmi, ki jih imate radi. Lahko pečete ali skuhate svoj ali njihov najljubši obrok in skupaj ustvarite spomine.

Obvladovanje umetnosti kuhanja

Če niste ali se ne počutite kot dober kuhar, morate razmisliti o kuhanju doma. S prakso boste na koncu obvladali umetnost kuhanja. Veliki kuharji so bili nekoč amaterji. Občutili boste ponos, ko bo nekdo pohvalil vaše veščine in vam povedal, da je vaša bučna juha najboljša. Sami boste gradili na svoji samozavesti ter presenečali ljudi okoli sebe z vašimi spretnostmi.

Navadi uživanja hrane v restavracijah bi se morali prepustiti šele, ko bi želeli poskusiti nekaj posebnega, česar doma ni moč pripraviti, kajti določenih sestavin se preprosto ne da kupiti ali priprava zahteva naprave, ki jih doma ne bi bilo smiselno imeti. Seveda sta tudi vikend oddih ali dopust lepa priložnost za obisk restavracije, kajti gastronomija je kultura kraja, različne ljudi in kraje pa spoznavamo tudi prek njihovih kuhinjskih navad in receptov. Poskusiti nekaj novega ni narobe, saj bo razširilo vaša obzorja in vam dalo nove ideje za samostojne podvige.
Nenazadnje vam bo obvladovanje kuharskih veščin omogočilo, da boste bolje oceniti, kaj ste v krožnik dobili in ali je to bilo vredno zneska na računu.

Večinoma je razlika med slabo, povprečno in dobro restavracijo le v tehniki, redkokdaj v sestavinah. Z malo znanja in nekaj prakse se boste tudi vi usposobili in pripravili tisti posebni krožnik. In ko boste naslednjič sedli za mizo v restavraciji, vas nihče ne bo mogel prepričati, da ne more s kosom mesa za tri evre narediti nekaj spodobnega.

Nič kot podajte se na pot neštetih okusnih spominov!
Pa dober tek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite