S hrano nad glavobol

Znam svetuje

Glavobol je precej pogosta težava, pa ste vedeli, da jo lahko blažimo s pravilno prehrano. Prvo pravilo je, da moramo piti dovolj tekočine, najraje vode ali nesladkanih čajev, saj je prav dehidracija pogost vzrok glavobola. Nekatera živila vsebujejo substanco tiramin, ki jo povezujejo z nastankom glavobola. Nahaja se predvsem v staranih sirih, čokoladah, bananah in oreščkih. Če imate pogoste glavobole, se tem živilom izogibajte.

Hrana, ki pomaga pri lajšanju te tegobe:

  • Polnozrnate žitarice so dober zaveznik proti glavobolu, saj so bogate z vitamini B in minerali. Preprečujejo pa tudi hiter padec sladkorja v krvi, ki je pogost vzrok glavobola. Redno uživanje manjših obrokov je učinkovita preventiva.
  • Sveže ribe vsebujejo omega 3 maščobne kisline, cink in selen, ki pomagajo pri boju proti glavobolu. Predvsem tune vsebujejo tudi triptofan, aminokislino, ki je osnova za neposredni nastanek serotonina, hormona dobrega razpoloženja. Najdemo ga še v govedini, puranjem mesu, stročnicah in spirulini in ga uporabljamo tudi za zdravljenje migrene.
  • Zelenjava ne sme manjkati na našem jedilniku. Bogata je z minerali, vitamini in vsebuje veliko vode, kar preprečuje dehidracijo, ki je pogost vzrok glavobola.
  • Krompir je odličen vir kalija, vendar ga moramo uživati z olupkom vred, zato ga dobro operemo in spečemo v foliji. Mnogi strokovnjaki za prehrano trdijo, da je eden od vzrokov za glavobol pomanjkanje kalija, ki igra pomembno vlogo pri krčenju mišic in normalnemu delovanju celic.
  • Stročnice so prav tako bogate z vitamini skupine B,  minerali, vlakninami in ogljikovimi hidrati. Nasprotno pa imajo malo maščob. Stročnice lahko konkretno pomagajo v boju proti glavobolom, saj so temeljnega pomena za dobro počutje našega telesa. In če glava boli, dajmo prednost lažje prebavljivim stročnicam, predvsem grahu in leči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite