Kako zgostiti golaž

Znam svetuje

Kako zgostiti golaž je vprašanje, ki si ga v kuhinji pogosto zastavimo. Najprej nam na misel pade moka, vendar to ni edina sestavina, s katero lahko zgostimo golaž.

Poglejmo še več možnosti, kako zgostiti golaž:

Čebula: prva, ki bo zgostila golaž, je čebula, saj med počasnim dušenjem povsem razpade ter se spremeni v okusno in gosto omako. Najboljša čebula za golaž je ostra rdeča čebula, odlična je tudi šalotka, seveda pa je za kuhanje golaža primerna tudi bela ali rumena čebula. Čebulo pražimo dolgo in počasi, torej na res majhnem ognju, da se povsem raztopi in razpade. Že na začetku jo začinimo s soljo.

Zelenjava: če se nam ne glede na uporabo čebule golaž še vedno zdi preredek, uporabimo drobno naribano zelenjavo. Naravnost v lonec naribamo krompir, korenček ali tudi bučke. Zelenjava bo med kuhanjem povsem razpadla. V golaž lahko tudi drobno naribamo eno bolj kislo jabolko, skupaj z lupino, pektin v jabolku bo prav tako poskrbel, da se golaž zgosti.

Voda kuhanega krompirja: če bomo zraven kolaža postregli kuhan krompir, prihranimo vodo, v kateri se je kuhal krompir in 1 ali 2 decilitra te škrobnate vode vlijmo v golaž.

Pire krompir: v golaž lahko dodamo tudi pire krompir; dobro ga vmešajte v golaž, ena žlica pireja bo dovolj, in to je to.

Reduciranje tekočine: omako lahko zgostimo tudi z reduciranjem tekočine. Kuhamo brez pokrova na nizki vročini in pustimo, da tekočina izpari.

Moka: in smo nazaj pri moki: če jo uporabimo, dodajmo res eno samo žličko moke, saj bo to povsem dovolj. Žličko moke lahko prej prepražimo v ponvi na žlički masla, da se zlato obarva. Med praženjem jo mešamo. Žličko moke lahko tudi raztopimo v kozarčku skupaj z nekaj golaževe omake in jo dodamo v lonec ter še kuhamo nekaj časa. Za uporabo nam ni potrebno uporabiti bele moke, pač pa tudi polnozrnato, koruzno, pirino …

Škrob: namesto moke lahko uporabimo škrob – koruzni ali krompirjev. Še vedno velja, da odmerimo zgolj žličko škroba, ki ga raztopimo v kozarčku skupaj z nekaj omake ter šele potem vlijemo v golaž.

Paradižnikova mezga: z 1 ali 2 žlicama paradižnikove mezge je prav tako možno zgostiti golaž. Umešajmo mezgo v golaž in kuhajmo še nekaj časa.

Kolagen: če golaž pripravljamo iz govejega bočnika, ki je poln kolagena, bo ta poskrbel za gostoto, saj se kolagen med kuhanjem raztopi.

Kisla smetana ali jogurt: proti koncu kuhanja v golaž umešajte žlico kisle smetane ali jogurta. Okus golaža se bo okrepil, pa tudi zgostil se bo.

Legir: 1 kislo (ali sladko) smetano umešamo z 1 rumenjakom in nastali legir dodamo v jed ob koncu kuhanja. Golaž ne sme več vreti, saj se bo legir pri visoki temperaturi sesiril, tega pa nočemo.

Drobtine in zmleti ovseni kosmiči: 1 žlica drobtin ali zmletih kosmičev bo dovolj, da se golaž zgosti. Vmešamo jih ob koncu kuhanja in dobro premešamo.

Nič: morda pa nam sploh ni potrebno zgostiti golaža, saj se omaka lepo ujema s krompirjem, polento ali kruhom.

Če te zanima …

… za kuhanje golaža je pomembno, kakšno meso izberemo. Navajeni smo na goveje meso, čeprav na Madžarskem, od koder golaž prihaja, stavijo še na teletino, svinjino in jagnjetino. Katerokoli meso izberemo, naj le ne bo pusto, saj mora imeti vezivna tkiva, kite, žilice in maščobo.

… če bočnika nimamo, se odločimo za goveje pleče, teletino, svinjino, divjačino ali volovski rep.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite