Kaki je kralj jesenskega vrta, a pogosto ga poberemo še trdega in trpkega. Da bi postal sladek in mehak, ga je treba “umediti”. V tem članku razkrivamo, kako to preprosto, hitro in naravno naredimo kar doma.
Kdaj je kaki primeren za medenje?
- Mora biti intenzivno oranžen (ne zelenkast!)
- Trd, a že polno dozorel
- Če je še preveč nezrel, ga pustimo nekaj dni na sobni temperaturi

Kako poteka medenje kakija?
- 3–5 trdih kakijev
- 2 jabolki ali 1 banano
- PVC ali stekleno posodo z zapiranjem
Postopek
1Kakije in jabolka/banano damo v posodo ali vrečko.
2Posodo rahlo zapremo.
3Vsak drugi dan jo odpremo in prezračimo.
4Po 5–7 dneh je kaki mehak, sladek in pripravljen za uživanje!
Namigi in triki
- Za hitrejše zorenje uporabite banano – sprošča več etilena kot jabolka.
- Če se pojavi plesen, takšne plodove takoj odstranimo, posodo pa temeljito očistimo.
- Prezračevanje je ključnega pomena – brez tega lahko plodovi zgnijejo ali postanejo črni.
Kako podaljšamo obstojnost trdega kakija?
Če ne želite, da kaki prehitro dozori:
- Hranite ga v hladnem prostoru (idealno okoli 1 °C)
- Razporedite ga v eni plasti, da se plodovi ne dotikajo
- Ne skladiščite ga v bližini jabolk ali banan
Zdaj veste, kako lahko doma preprosto umedite kaki, da postane prava jesenska sladica. Brez trpkosti, brez kemikalij – le nekaj dni potrpljenja, prava temperatura in malo naravne pomoči jabolk ali banan.