Kako doma medimo kaki: preprost trik za sladke in mehke plodove

Znam svetuje

Kaki je kralj jesenskega vrta, a pogosto ga poberemo še trdega in trpkega. Da bi postal sladek in mehak, ga je treba “umediti”. V tem članku razkrivamo, kako to preprosto, hitro in naravno naredimo kar doma.

Kdaj je kaki primeren za medenje?

  • Mora biti intenzivno oranžen (ne zelenkast!)
  • Trd, a že polno dozorel
  • Če je še preveč nezrel, ga pustimo nekaj dni na sobni temperaturi
Doma umeden kaki je res nekaj dobrega

Kako poteka medenje kakija?

  • 3–5 trdih kakijev
  • 2 jabolki ali 1 banano
  • PVC ali stekleno posodo z zapiranjem

Postopek

1Kakije in jabolka/banano damo v posodo ali vrečko.

2Posodo rahlo zapremo.

3Vsak drugi dan jo odpremo in prezračimo.

4Po 5–7 dneh je kaki mehak, sladek in pripravljen za uživanje!

Namigi in triki

  • Za hitrejše zorenje uporabite banano – sprošča več etilena kot jabolka.
  • Če se pojavi plesen, takšne plodove takoj odstranimo, posodo pa temeljito očistimo.
  • Prezračevanje je ključnega pomena – brez tega lahko plodovi zgnijejo ali postanejo črni.

Kako podaljšamo obstojnost trdega kakija?

Če ne želite, da kaki prehitro dozori:

  • Hranite ga v hladnem prostoru (idealno okoli 1 °C)
  • Razporedite ga v eni plasti, da se plodovi ne dotikajo
  • Ne skladiščite ga v bližini jabolk ali banan

Zdaj veste, kako lahko doma preprosto umedite kaki, da postane prava jesenska sladica. Brez trpkosti, brez kemikalij – le nekaj dni potrpljenja, prava temperatura in malo naravne pomoči jabolk ali banan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite