Kdor se spopada z boleznimi dihal, ima na seznamu naravnih zdravil, ki pomagajo našemu imunskemu sistemu, zagotovo tudi mineral cink. Ta je učinkovit zaradi svojega antivirusnega in antibakterijskega učinka, uspešno se bojuje zoper alergije, depresijo, pospešuje rast, celi rane.
Ko nam ga primanjkuje, nastopijo težave z želodcem, impotenco, naši lasje postanejo suhi in krhki.
Ker ga telo ne proizvaja samo, si moramo pomagati s primerno prehrano. Telo ga lažje absorbira skozi hrano živalskega izvora, kot so meso, jajca, ribe in školjke, seveda pa ga najdemo tudi v rastlinah.
Če ga kombiniramo z vitaminom C, smo iz našega imunskega sistema naredili učinkovito orožje v boju zoper bakterije in viruse.
Poglejmo, katera hrana bi morala biti sestavni del naših jedilnikov, še zlasti, ko se ne počutimo najbolje. Na dan v povprečju potrebujemo 7 do 10 miligramov cinka.
- ostrige
- nemasna govedina – en kos ima 5 mg cinka
- jagnjetina – en kos ima 4 mg cinka
- konopljina in sezamova semena – 1 žlica vsebuje 1 mg cinka
- čičerika – ena skodelica na dan
- črni fižol
- grški jogurt – ena skodelica na dan
- sir cheddar
- kakav
- leča
- jajce
- indijski oreščki