Jogurtovi mafini z borovnicami

Znam svetuje

Zelo enostavni jogurtovi mafini z borovnicami so soฤni ter imajo ฤudovito barvo.

Jogurtovi mafini z borovnicami in njihov okus

Jogurtovi mafini z borovnicami so neลพno sladki in soฤni, s prijetnim vonjem vanilje. Okus je bogat, kombinacija jogurta in borovnic pa ustvari soฤno izkuลกnjo.

Mehkoba jogurtovega testa se lepo zdruลพuje s sladkobo vanilje in sladkorja, kar daje jedem neลพno sladkost, hkrati pa ohranja rahlo kislost jogurta. Borovnice dodajo ลพivahno in osveลพilno noto ter prinesejo soฤnost v vsak ugriz. Rahlo slana nota iz ลกฤepca soli poudarja okusnost in uravnoteลพi sladkost. Zaradi pecilnega praลกka mafini postanejo zraฤni in puhasti.

Topel vonj sveลพe peฤenih mafinov z borovnicami, ki se ลกiri po prostoru, dodatno izboljลกa celotno doลพivetje. Skratka, recept ponuja harmoniฤno kombinacijo sladkega, soฤnega in osveลพujoฤega, kar ga naredi za popolno sladico ali prigrizek ob kavi ali ฤaju.

Prehranska vrednost recepta

Spodaj je pribliลพna ocena prehranskih vrednosti za en jogurtov mafin z borovnicami:

  • Kalorije: Pribliลพno 200-250 kcal na mafin.
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 25-30 g na mafin, od tega sladkor predstavlja veฤji del.
  • Beljakovine: Pribliลพno 4-6 g na mafin, veฤinoma iz jajc, jogurta in moke.
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 10-15 g na mafin, odvisno od koliฤine uporabljenega masla.
  • Vlaknine: Pribliลพno 1-2 g na mafin, predvsem iz moke in borovnic.
  • Vitamini in minerali: Razliฤni, odvisno od vsebnosti v sestavinah. Na primer, jajca prispevajo k vitaminom B in D, jogurt pa kalciju in vitaminu B12. Borovnice prinaลกajo vitamin C in K ter druge antioksidante.

Jogurtovi mafini z borovnicami so preteลพno vir ogljikovih hidratov, predvsem iz moke in sladkorja. ฤŒe ลพelite omejiti vnos kalorij, jih lahko poskusite pripraviti z manj sladkorja, manj masla ali zamenjate moko z alternativnimi moลพnostmi, kot je mandljeva moka.

Sestavine za jogurtove mafine z borovnicami

  • 2 lonฤka moke
  • 1 pecilni praลกek
  • ลกฤepec soli
  • 2 jajci
  • 1 vaniljev sladkor
  • 3/4 lonฤka sladkorja
  • 1 lonฤek jogurta
  • 1/2 lonฤka stopljenega masla
  • 2 lonฤka zmrznjenih ali sveลพih borovnic

Postopek

1Moko, sol in pecilni praลกek zmeลกamo med seboj ter presejemo. Jajca in oba sladkorja penasto vmeลกamo, dodamo jogurt in stopljeno, vendar ne vroฤe maslo ter na hitro premeลกamo. Nato med nenehnim meลกanjem dodajamo suhe sestavine, da dobimo gladko zmes.

2Borovnice operemo in z lopatko vmeลกamo v maso. ฤŒe uporabljamo zmrznjene borovnice, jih ni potrebno odtajati. Pekaฤ za mafine obloลพimo s papirฤki, ฤe pa jih nimamo, modelฤke dobro premaลพemo z maslom in napolnimo z maso.

3Mafine peฤemo v peฤici, ki smo jo segreli na 180ยฐC pribliลพno 15 minut. Z zobotrebcem preverimo, ฤe so peฤeni in postreลพemo.

Jogurtove mafine z borovnicami lahko postreลพete na veฤ naฤinov:

Samostojno: Mafine lahko postavite na lep kroลพnik ali pladenj in jih postreลพete samostojno. To je odliฤna moลพnost za zajtrk, malico ali hitro sladico.

S sladko omako: Pripravite sladko omako, na primer vaniljevo omako ali limonino glazuro, in jo prelijte ฤez mafine. To bo dodalo dodatno sladkost in okusnost.

Z dodatki: Postrezite mafine z dodatki, kot so sveลพe borovnice, rezine sadja ali stepena smetana. To bo ustvarilo barvito in okusno postreลพbo.

Z jogurtom: Kot dodaten poudarek lahko poleg mafinov postreลพete jogurt. Jogurt lahko okrasite s sveลพim sadjem ali malo medu.

Na kroลพniku s sladoledom: Toplino mafinov izkoristite, da jih ลกe tople ponudite na kroลพniku s kepico vaniljevega sladoleda. Toplota mafinov bo stopila sladoled in ustvarila okusno kombinacijo.

Na pikniku ali prigrizek: Mafine razdelite na manjลกe koลกฤke in jih postrezite na pikniku ali kot prigrizek na zabavi. To je priroฤna moลพnost za druลพabne dogodke.

Ne pozabite tudi na vizualno privlaฤnost. S sveลพim sadjem, metinimi listi ali okusno omako lahko ustvarite privlaฤen videz, ki bo ลกe dodatno poudaril okusnost jogurtovih mafinov z borovnicami.

Veฤ o borovnicah

Borovnice so majhno, soฤno jagodiฤje, polno hranilnih snovi:

  1. Vitamini:
    • Vitamin C: Borovnice so odliฤen vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave koลพe, kosti in imunskega sistema.
    • Vitamin K: Pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti.
    • Vitamini skupine B: Vkljuฤujejo B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin) in folat.
  2. Minerali:
    • Mangan: Pomemben za presnovo, tvorbo kosti in antioksidativne procese.
    • Kalij: Pomemben za uravnavanje krvnega tlaka.
    • Magnezij: Igra kljuฤno vlogo pri ลกtevilnih bioloลกkih procesih, vkljuฤno z miลกiฤno funkcijo.
  3. Antioksidanti:
    • Borovnice so bogate z antioksidanti, kot so antocianini, ki pomagajo zaลกฤititi celice pred prostimi radikali in imajo lahko koristne uฤinke za zdravje srca, moลพganov in drugih organov.
  4. Dietna vlaknina:
    • Borovnice vsebujejo prehranske vlaknine, ki je koristne za prebavo in pomagajo vzdrลพevati zdravo ฤrevesno floro.
  5. Fitokemikalije:
    • V borovnicah najdemo razliฤne fitokemikalije, ki imajo lahko protivnetne in protirakave lastnosti.
  6. Sladkorji:
    • Borovnice vsebujejo naravne sladkorje, vendar so ลกe vedno nizkoenergiฤna hrana v primerjavi s ลกtevilnimi drugimi sladkimi prigrizki.
  7. Voda:
    • Pribliลพno 85% borovnic sestavlja voda, kar pripomore k hidraciji telesa.

Borovnice so tako ne samo okusne, ampak tudi odliฤen dodatek k prehrani zaradi svoje pestrosti hranilnih snovi in zdravstvenih koristi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite