Sveลพe jagode in jogurt sta dve sestavini, iz katerih lahko brez uporabe peฤice naredimo izvrstno poletno sladico.
Sestavine za jogurtovo pito z jagodami
Za tortno dno
- 300 g maslenih piลกkotov
- 80 g masla
Za kremo
- 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 listiฤev ลพelatine
- sok 1 limone
Za preliv
- 500 g jagod
- 3 ลพlice limoninega soka
- 5 listiฤev ลพelatine
- 50 g sladkorja
Postopek
1Piลกkote v multipraktiku ali z valjarjem zmeljemo v drobtine. Maslo stopimo in ga primeลกamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu pekaฤa. ฤe je masa presuha, dodamo ลกe malo mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.
2Dvanajst (12) listiฤev ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzli vodi – vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.
3Jogurte zmeลกamo s sladkorjem (eno ลพlico sladkorja prihranimo za smetano) in z vaniljevim sladkorjem. Jogurtu primeลกamo stopljeno ลพelatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano z ลพlico sladkorja ฤvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmeลกamo v jogurtovo maso. Po piลกkotni osnovi enakomerno razporedimo jogurtovo maso in postavimo za 10 minut v hladilnik.
4Medtem pripravimo ลกe preliv. Pet (5) listiฤev ลพelatine namoฤimo v hladno vodo, po petih minutah jih dobro oลพamemo in primeลกamo 3 ลพlicam limoninega soka, ki smo ga malo segreli. Jagode s sladkorjem postavimo na ogenj in jih na nizki temperaturi kuhamo pribliลพno 5 minut, da spustijo sok. Primeลกamo stopljeno ลพelatino in kuhamo ลกe nekaj minut, da se jagodni ลพele nekoliko zgosti.
5ฤim bolj enakomerno razporedimo ohlajen jagodni preliv po prav tako ohlajeni jogurtovi masi. Pito postavimo ฤez noฤ v hladilnik.