Omaka iz kopriv in regrata je okusna priloga, ki jo lahko uporabljamo na veฤ naฤinov. Kot prilogo k testeninam, h krompirju ali k mesu, okusna pa je tudi kot namaz na kruhu.
Kopriva in regrat sta dve moฤni razstrupljevalni zeliลกฤi, ki se v zeliลกฤarstvu uporabljata ลพe stoletja dolgo.ย Kopriva je znana po visoki vsebnosti mineralov, med drugim ลพeleza in kalcija in je naravni diuretik, ki pomaga pri odvajanju odveฤne tekoฤine in toksinov iz telesa.ย
Regrat je tudi naravni diuretik in bogat z antioksidanti, ki pomagajo ลกฤititi jetra pred poลกkodbami in podpirajo njihovo delovanje. Svetujemo nekoliko previdnosti pri nabiranju kopriv – nabirajte jih z rokavicami, da vas ne opeฤejo. Prav tako uporabite rokavice pri rokovanju v kuhinji.
Sestavine za omako iz kopriv in regrata
- 100 g mladih koprivinih listov
- 150 g regratovih listov
- 100 g mandljev
- 100 g pinjol
- 3 stroke ฤesna
- 120 g sveลพe naribanega parmezana
- naribana lupinica ene neลกkropljene limone
- 1 ลพliฤka soli
- 1,5 dl domaฤega oljฤnega olja
Postopek
1Mandlje potopimo v vrelo vodo in olupimo. Skupaj s pinjolami jih na ponvi popeฤemo z vseh strani.
2Koprivam odstranimo stebla, operemo jih v hladni vodi in odcedimo. V veฤji lonec damo hladno vodo, koprive, sol in zavremo ter kuhamo ลกe 10 minut. Kuhane koprive odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Iztisnemo ฤim veฤ vode.
3Regratove liste operemo in osuลกimo. ฤesen olupimo.
4V meลกalnik damo vse sestavine, razen parmezana in oljฤnega olja. Oljฤno olje dolivamo postopoma med meลกanjem.
5Meลกamo toliko ฤasa, da dobimo gladko kremo. ฤe je pesto pregost, dodamo ลกe malo oljฤnega olja.
6Na koncu dodamo ลกe parmezan in nadaljujemo z meลกanjem, dokler zmes nima gladke konsistence.
7Prestavimo jo v steklen kozarฤek, zalijemo do vrha z oljem, da se ne izsuลกi in spravimo v hladilnik. Najbolje je, da pesto porabite v nekaj dneh.